Active Beauty
Muško zdravlje: 10 saveta za zdravlje muškaraca
Tekst: Birgit Brieber

Prevencija

Muško zdravlje: 10 saveta za zdravlje muškaraca

Muškarci ne shvataju toliko ozbiljno mere opreza kada je reč o zdravlju: manje se brinu o sebi, češće su hronično bolesni, kraće žive i ređe odlaze kod lekara. Donosimo najvažnije preventivne savete o muškom zdravlju kako bi i vaš voljeni naučio da brine o sebi.

Muškom zdravlju treba posvetiti više pažnje

Muškarci imaju kraći životni vek od žena, češće su hronični bolesnici, 25% ređe odlaze kod lekara, manje vode računa o preventivi, ali u proseku 15% više vremena provode u bolnici ako obole. Brojevi su alarmantni i kad je reč o mentalnom zdravlju i kvalitetu života: tri četvrtine svih samoubistava počine muškarci. Imaju manje društvenih kontakata, manje vežbaju, pogotovo kad su stariji, manje se hrane zdravo i verovatnije je da neće ništa uraditi kada primete fizičke promene.

Ovo je jedan od razloga što je inicijativa mladića iz Adelaide u Australiji objavljena na internetu pre 20 godina kako bi se skrenula pažnja na temu koja je važna isto koliko je i premalo tretirana, a reč je o zdravlju muškaraca. Ključne tačke pokreta, koji kombinuje englesku reč za brkove („moustache“) s nazivom meseca novembar („movember“), jesu: najčešći oblici raka kod muškaraca, poput raka prostate i testisa, kao i mentalno zdravlje i prevencija suicida.

Donosimo deset saveta kako muškarci mogu bolje da brinu o svom zdravlju:

1. Savet za muškarce: krećite se

Prema najnovijim studijama, samo 4.000 koraka dnevno dovoljno je da se znatno smanji rizik od kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti. Da biste to realizovali, morate svaki dan da hodate normalnim tempom ukupno oko 40 minuta – bez obzira na to idete li na posao, u pekaru ili uveče šetate po svom kraju...

2. Savet za muškarce: recite kako se osećate

Sagorevanje, krize i depresija podjednako često pogađaju muškarce i žene, ali se ređe dijagnostikuju kod muškaraca – često zato što se previše stide da govore o navodnim slabostima. No, prava snaga dolazi od onih koji se brinu za sebe i svoje prijatelje – takođe u pogledu svog mentalnog stanja.

3. Savet za muškarce: redovno se kontrolišite

„Repair medicine“: ovaj izraz verovatno pre možete da čujete u radionici za popravku automobila nego kod lekara. Zato bi muškarci posle 45. rođendana morali da preduzimaju redovne mere opreza – i jednom godišnje da proveravaju svoju zdravstvenu sposobnost.

4. Savet za muškarce: češće razgovarajte s prijateljima

Dugoročne studije pokazuju da za zdravlje i dug život moramo biti integrisani u zajednicu i imati stabilne odnose koji nas podržavaju. Dakle, razgovarajte srdačno ne samo sa svojom ženom već i sa svojim najboljim prijateljem!

5. Savet za muškarce: posetite urologa jednom godišnje

Ne, nije zabavno, ali od 45. godine (ili od 40. ako imate takvu porodičnu anamnezu) obvezno je da redovno posećujete urologa. Rano otkrivanje i lečenje raka prostate ili testisa može da spasi živote.

6. Savet za muškarce: održavajte svoj um u formi

Rešavajte ukrštenice, čitajte novine ili redovno raspravljajte o aktuelnim političkim događajima s kolegama: duhovno učestvovanje u životu čini vas samodovoljnim i nezavisnim do duboke starosti – i srećnijim!

7. Savet za muškarce: obratite pažnju na telesne signale

Odjednom imate problem sa spavanjem, penjanje uz stepenice postaje vam sve teže ili osećate stres i sve veći pritisak? Molimo vas da na takve znake obratite veću pažnju! Čak i mali znaci mogu da budu pokazatelji ozbiljnih problema.

8. Savet za muškarce: uživanje umesto odricanja

Zdrava ishrana ključna je za dobar život – i ključna za održavanje forme čak i posle 30. godine života i povezanih metaboličkih promena. Ako vam „promena ishrane“ zvuči previše drastično, preporučujemo da proširite svoj jelovnik laganim mediteranskim jelima koja su vam prijala na godišnjem odmoru, energizujućom azijskom kuhinjom – ili čak vegetarijanskim delikatesima iz vaše voljene domaće kuhinje... Usput, neće vam štetiti ako se posavetujete s nekim nutricionistom.

9. Savet za muškarce: planirajte apstinenciju

U poređenju sa ženama, muškarci duže puše i konzumiraju više piva ili vina. To izaziva trajna oštećenja kardiovaskularnog sistema. Bez cigareta ili alkohola barem tri dana u nedelji: to je izvodljiv izazov, zar ne?

10. Savet za muškarce: isključite se

Budući da hormon stresa kortizol utiče na krvni pritisak i metabolizam, stres se smatra presudnim pokretačem mnogih bolesti naše civilizacije. Prema istraživanjima, redovni tretmani opuštanja, poput kratkog sna posle ručka, mogu to delotvorno da spreče.

Dodatne informacije: smešne brade za muško zdravlje

Kako bi problem muškog zdravlja stavili u fokus i kako bi muškarci preduzimali više preventivnih mera, pokret „Movember“ poziva muškarce širom sveta da u novembru puste brkove i aktiviraju se: hashtag #movember broji milione objava na društvenim mrežama prikazujući dlakave ukrase na muškom licu i izazove povezane s donacijama.

S velikim uspehom: samo 2021. godine oko 347.500 kreativnih brada donelo je više od 77 miliona dolara za istraživačke projekte, što je sjajan rezultat!