Soundbowling – dobri zvuci za naše mentalno zdravlje

Zvučne činije su metalne posude koje se koriste kao vrsta zvučne terapije u meditaciji i jogi. Harmonični zvuci i vibracije omogućavaju tonovima da vibriraju celim telom, deluju opuštajuće i smanjuju stres. Ova tehnika, poput tzv. „somatskih vežbi“, jedan je od popularnih trendova opuštanja. Soundbowling je usmeren na jačanje veze između uma i tela, prepoznavanje blokada i poboljšanje svesti o telu. Nežni tonovi zvučnih činija pomažu vam da se fizički i psihički opustite. Tako se smanjuju nivo kortizola u telu i stres.

Instruktorka joge Annemarie Lombard svesno koristi zvuke na svojim časovima joge i meditacije u Studiju joge Manas Yoga u Beču i pojašnjava kako oni utiču na naše telo.

1. Koji zvuci i frekvencije se koriste u soundbowlingu?

„Većina zvučnih činija i instrumenata koji se koriste u soundbowlingu podešeni su na 432 megaherca. To se smatra toplom frekvencijom koja ispunjava prostoriju i pomaže u opuštanju. Koristim zvuke u meditaciji i jogi.” U opuštenoj yin jogi, na primer, zvuci se koriste za pratnju dužih deonica. Prema rečima stručnjaka, vrlo melodični, prijatni zvuci mogu da opuste – ali glasni, vibrirajući zvuci koji nas izbace iz ritma i neočekivani su, jer se retko nalaze u buci svakodnevnog života, takođe mogu pomoći da se naša pažnja usmeri ka unutarnjem svetu. „Tokom seansi, telo uči da povezuje zvuke s procesom opuštanja, kao što se dešava s mirisima. Mnogi ljudi aromu lavande povezuju s opuštanjem i tu opuštenost osete čim percipiraju miris lavande. Na isti način telo uči da dodeljulje osećanja kao reakciju na zvuke.“

2. Kako zvuk deluje na telo?

„Dokazano je da zvuci u određenom frekvencijskom rasponu utiču na naš parasimpatički nervni sistem. Zbog svakodnevnog stresa, naša tela su suviše često u raspoloženju 'bori se ili beži'. Pravo opuštanje dešava se tek kada prodrete u parasimpatički nervni sistem.” Prema rečima stručnjaka, zvuci pomažu u putovanju u sopstvenu unutrašnjost. „Zvuk utiče na to da se naš nervni sistem umiri i istovremeno usredsredi ka unutra. Umiruje i može da ublaži bol.” Soundbowling kao brz način opuštanja takođe može da bude dobar za vaše mentalno zdravlje: prema Lombardu, svako ko se uključi u vibracije može da oseti otpuštanje blokada. „Živimo u društvu koje više ne oseća sebe i samo se prepušta mislima. Soundbowling može mnogo da pomoge u osvešćivanju tela.”

3. Možemo li taj efekat da postignemo i kod kuće?

Sada je oprema za soundbowling dostupna i za kućnu upotrebu. No, da li je dovoljno lupkati u zvučnu činiju kod kuće kako biste se opustili? „Uvek se postavlja pitanje koliko moramo da se udubimo u neku aktivnost. Ako odvojim vreme za meditaciju, zvuci takođe mogu da mi pomognu da se opustim i kod kuće.” Svakako, pre nego što postavite zvučne činije u dnevni boravak ipak je preporučljivo da nekoliko seansi obavite sa stručnjakom.