Active Beauty
Generacija sunce

Prava zaštita za svaku generaciju.

Generacija sunce

Sadržaj
Deca
Odrasli
Zrela koža
Kosa
Zaštićeni uljem
Vitamin D

Ne odgovara svaka krema svakom dobu. Donosimo savete kako da od sunca zaštitte kožu dece, odraslih i starijih osoba. Sunce povećava naše blagostanje i jača naše obrambene mehanizme, ali istovremeno može biti i štetno za kožu i ćelije kože. Zato je korištenje proizvoda za zaštitu od sunca korisno u svakom dobu. Osim toga, svaka koža ima različite potrebe kada je reč o nezi i zaštiti.

Decu treba štiti od početka.

Dečja koža ništa ne zaboravlja i mora se štiti od samoga početka kako bi se izbegle negativne štetne posledice. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju do 80 posto svih oštećenja kože uzrokovanih suncem dogode se već pre 18. godine života.

Upravo koža odojčadi i male dece ne može da proizvede dovoljno melanina, prirodne zaštite kože od UV-zračenja. Budući da koža sama ne može da popravi štetne posledice UV-zračenja pa je zato potpuno zabranjeno izlagati decu sunčevim zracima. U zaštitu od sunca za stariju decu spadaju: krema sa visokim zaštitnim faktorom (najmanje ZF 30, a ZF +50 je najsigurnija opcija), naočare za sunce sa UV-zaštitom, zaštita za glavu, eventualno odeća sa UV-zaštitom.

Pamuk štiti bolje od veštačkih materijala, a suva tkanina bolje od mokre. Kremu je najbolje nanositi pre nego što izađete napolje jer ćete tako osigurati dovoljnu zaštitnu od prvog minuta izloženosti suncu. Pritom nemojte da zaboravite na mesta kao što su uši, stopala i vrat koja su isto izložena suncu. Sunce potpuno izbegavajte u terminu između 11 i 16 sati, a to važi i za decu i za odrasle. Preostalo vreme kada ste izloženi suncu, često nanosite kremu koja mora da pruža zaštitu od UV-A i UV-B zraka, mora da bude otporna i ne bi trebalo da sadrži parfeme niti konzervanse. Dermatolozi preporučuju da na dečju kožu nanosimo mineralnu zaštitu.

Nemojte da zaboravite na to da UV zraci ne dolaze samo iz smera sunca, nego i iz svih drugih smerova jer se reflektuju. Takođe prodiru i kroz oblake. Predlažemo i kako da objasnite detetu kada mora da se skloni sa sunca: „Kada je tvoja senka veća od tebe, onda možeš da se igraš na suncu. Inače moraš da se skloniš u hlad.“

Odrasli treba da biraju prema tipu kože.

Koža odraslih ima veliku prednost u odnosu na dečju kožu. Zahvaljujući pigmentaciji može kratkotrajno da pruži zaštitu samoj sebi. Dužina takve samozaštite zavisi od boje kože, očiju i kose. Ali to i dalje ne znači da smemo da se izlažemo suncu bez zaštite. Ako poznajte svoj tip kože, možete bolje da ocenite koji zaštitni faktor bi trebalo da koristite. Pritom treba imati na umu kako vas ni visok zaštitni faktor neće spasiti od opekotina. Smeđu boju kože možete da postignete samo sa zaštitnim faktorom 50, ali u dužem vremenskom periodu. Pritom će ta boja duže trajati.

Zaštita sunca za 4 tipa kože:

Tip 1:Jako svetla koža, pege, plava ili crvena kosa, plave ili zelene oči. Gotovo da ne može da poprimiti smeđi ton.
Vreme trajanja sopstvene zaštite kože: 5–10 minuta
Preporučeni ZF: 50+

Tip 2: Svetla koža, plava kosa, plave ili zelene oči. Koža poprima blagu smeđu boju.
Vreme trajanja sopstvene zaštite kože: 10–20 minuta
Preporučeni ZF: 30–50

Tip 3: Tamna kosa i smeđe oči. Koža poprima intenzivnu smeđu boju.
Vreme trajanja sopstvene zaštite kože: 20–30 minuta
Preporučeni ZF: 20–30

Tip 4: Tamna koža, smeđa ili crna kosa i smeđe oči. Brzo prima smeđu boju.
Vreme trajanja sopstvene zaštite kože: 30-40 minuta
Preporučeni ZF: 20

Isprobajte ove proizvode

50+. Krema za zaštitu od sunca Garnier Ambre Solaire 50 štiti osetljivu kožu kojoj je neophodna posebna zaštita u vrelim letnjim danima.

Sunčani poljupci. Ne zaboravite da zaštitite i usne! alverde balzam za usne sa zaštitnim faktorom 20 sadrži organske sastojke.

Zaštita od sunca za zrelu kožu

Nema boljeg sredstva protiv starenja kože od zaštite od sunca. Naučnici su otkrili da samo jednim delom zavisi da li će koža u starosti biti naborana. 75 posto zavisi od našeg stila života. Ishrana, nega, a posebno zaštita od sunca su ključni faktori ekstrinsičnog starenja kože, a to znači onih promena kože koji zavise od uticaja iz okoline, a ne od prirodnih procesa starenja. Sami smo krivi za svoje bore. Sa godinama koža postaje tanja i manje elastična. Hijaluronska kiselina koja vezuje vodu za sebe sve se manje hrani što utiče na kožu koja postaje sve više suva i gubi elastičnost.

Bore prvenstveno nastaju u srednjem sloju kože, epidermisu. Tu kolageni osiguravaju potrebnu zategnutost kože, a UV-zraci upravo njih napadaju. Tačnije, upravo su UV-A-zraci ti koji dubinski dospevaju do ćelija epidermisa, smanjujući njegovu debljinu i ostavljajući posledice: bore, pigmentacijske smetnje, eventualno staračke pege. Rešenje je manje sunca i više zaštite od sunca.

Nega zrele kože ne može da se objasni tako brzo i jednostavno jer joj je zaštita od sunca potrebna 365 dana u godini, a ne samo onda kad su već vidljive znatne naznake oštećenja. Takođe je važan unos tečnosti kad god je to moguće, posebno tokom i, naravno, nakon obilnog sunčanja. Odgovarajući proizvodi stoje vam na raspolaganju u bilo kojoj dm prodavnici.

Anti-Age. Nivea sun sa zaštitnim faktorom 30 pružiće Vašoj koži bronzanu boju.

Nježno. Hidratantna formula Garnier Ambre Solaire ZF 30 je brzo upijajuća i ne ostavlja masne tragove.

Hladno. SUNDANCE gel za negu posle sunčanja sadrži aloe veru koja neguje, umiruje i rashlađuje kožu.

Zaštita za kosu

Kada je reč o zaštiti kože, može se reći da smo sada već pravi profesionalci. Ali gradivo moramo da ponovimo za područje kose za koju leto stvara jako teške uslove. Slana voda u kombinaciji sa hlorom, UV-zracima i vetrom kosu brzo pretvara u oštećenu, suvu grivu. Bolje je da se takvo stanje spreči nego da se popravlja. Donosimo nekoliko jednostavnih saveta kako bi vaša kosa ovo leto preživela sunce i vodu i pritom ostala neoštećena.

NEGOVATI UNAPRED. Posebni sprejevi za negu sa integrisanom UV-zaštitom oblažu svaku pojedinačnu dlaku zaštitnim slojem koji nije mastan. Usput kosu i hidriraju, a nakon svakog kupanja u moru ili bazenu kosu morate dobro da isperete i uklonite ostatke hlora. Prestanite da koristiti vruću vodu jer podstiče lučenje masti uz koren kose koja zato deluje beživotno, bez sjaja i puno se brže masti. Ako želite da izbegnete ovakve probleme, onda nakon svakog pranja kosu dodatno isperite hladnom vodom. Kad god je to moguće, kosu bi trebalo sušiti na vazduhu i izbegavati fen i peglu za kosu. Maske za kosu i posebne kure kao i šamponi posle sunčanja pobrinuće se da vaša kosa bude dovoljno hidrirana. Ako je moguće, nosite zaštitu za glavu koja ne samo da štiti kosu nego i teme glave.

ŠIŠATI DA, FARBATI NE. Sunce izbeljuje kosu pa bi zato sa farbanjem trebalo pričekati do kraja godišnjeg odmora. Osim toga, so i voda sa bazena utiču na brže ispiranje veštačke boje zbog čega bi bojenje bilo uzaludno. Šišanje vrhova pre godišnjeg odmora svakako će vam uštedeti nepotreban stres, jer vrhovi tako postaju otporniji na štetne spoljne uticaje.

ŽUTA + PLAVA = ZELENA. Osobe plave kose moraju da budu posebno oprezne jer voda hotelskih bazena često sadrži bakar kako bi se sprečilo razmnožavanje algi. Upravo taj bakar može uticati na stvaranje zelenkastog sjaja kose, posebno ako je kosa već oštećena. Ako imate dugu kosu, bilo bi najbolje da je podignete u visok rep ili je, da je prekrijete kapom za kupanje. Budući da kosu nije dobro vezati gumicom dok je vlažna jer na mestima pojačanog pritiska može doći do oštećenja pa čak i pucanja kose. Zato mokru kosu uvek pričvrstite samo ukosnicama pazeći da kosa pritom ne bude zategnuta.

Uljem zaštićeni

Pred nama je sjajna budućnost, ne moramo ništa da brinemo. Ulja za sunčanje ne samo da neguju vašu kožu, nego i pospešuju preplanulu boju kože. Nikakvo čudo što su se našla sasvim visoko na lestvici trendova.

Nivea sun, ulje za sunčanje, SPF 6, sadrži vitamin E i ulje jojobe.
Garnier, Ambre Solaire
, ulje za sunčanje sa ši puterom pruža koži nežnu teksturu
SUNDANCE ulje za sunčanje, ZF 20, osim što omogućava ravnomernu boju, štiti kožu od sunčevih zraka
Biobaza, Sun&Sea forever, ulje za sunčanje sadrži formulu marmelade za brzo tamnjenje.

Vitamin-D

Posebno je važno odabrati sredstvo za zaštitu od sunca koje pruža i UV-A i UV-B zaštitu jer obe vrste zračenja mogu da oštete kožu. UV-A-zračenje je dugotalasno pa zato prodire dublje u kožu i tako prouzrokuje prevremeno starenje kože i trajna oštećenja ćelija. Kratkotalasni UV-B zraci uzrokuju opekotine od sunca. U delovima Zemlje na kojima je ozonski omotač jako oštećen, prodire puno veća količina zračenja zbog čega su, na primer, u Australiji na plaži ljudi obučeni. Čak idu i da plivaju tako obučeni. Ali i kod nas je prilično porastao intenzitet UV-B-zraka pa je najbolji savet da se ide na sigurno!