Active Beauty
„GENERACIJE ĆE NAM ODRASTATI U EKOLOŠKI OSVEŠĆENIJEM DRUŠTVU“

Intervju: Marija Ćalović

„GENERACIJE ĆE NAM ODRASTATI U EKOLOŠKI OSVEŠĆENIJEM DRUŠTVU“

Influenser i magistar farmacije, Marija Ćalović priča kako su globalni trendovi uticali na brigu o zdravlju ali i to da svoje navike i odgovornost prema okruženju, podigne na još viši nivo.

Nedavno ste u okviru projekta Zasadi drvo, zajedno sa svojom porodicom, učili kako da zasadite jelku sa busenom. Kakva su vaša iskustva i na koje sve načine generalno vodite računa o prirodi?

Iskustvo je bilo pre svega vrlo korisno, jer smo s pravim stručnjacima prošli ceo proces od početka do kraja. Posebno bih istakla to da, iako su nam deca još mala, mislim da će njihova generacija odrastati u ekološki osvešćenijem društvu nego što je bilo naše ili ono generacije naših roditelja, tako da su ove akcije odlične jer u kontinuitetu doprinose daljem razvoju te vrste svesti.

Koji su vaši mali održivi rituali kada treba da obavite kupovinu?

Kampanja ukidanja plastičnih kesa za mene je jedna od najboljih koje su se desile u ovom veku jer mislim da je zaista imala uticaj na navike velikog dela populacije. Stoga sam, kada je kupovina u pitanju, pre svega spremila cegere za razne namene, a potom i pojačala trend koji sam ranije spomenula – da sve više obraćam pažnju na to šta i gde kupujem, počevši od sastava pa do ambalaže.

Osim što ste majka dvoje preslatke dece, vi ste po struci Farmaceut. U vremenu kada posebno treba obratiti pažnju na zdravlje, kojim metodama pribegavate kako biste očuvali svoj imunitet?

Ponekad loše stvari iznedre i neke dobre, pa je tako bilo i s ovom pandemijom. Kao farmaceutu, posebno mi je drago što se podigla svest o preventivnom jačanju imuniteta ili, bolje rečeno, o jačanju imuniteta kao zdravstvenoj potrebi. Pored suplementacije, trudim se da se moja porodica i ja raznovrsno hranimo, kao i da u domu održavamo čist vazduh. Boravak u prirodi se podrazumeva kad god je to moguće, kao i fizička aktivnost – doduše, u ovim globalnim uslovima to je sada malo teže nego ranije. Većina ljudi suplemente pije po potrebi i kad stigne.

 Koliko je zaista bitno revnosno uzimati dodatke ishrani i koji je pravi način njihovog kombinovanja?

Ukoliko bismo u toku dana imali tri do pet obroka koji obiluju svežim voćem i povrćem, i bar dva do četiri puta nedeljno jeli masnu ribu, ne bismo imali potrebe da razmišljamo o suplementima. Međutim, sigurna sam da većina nas, nažalost, ne može da se pohvali ovakvim jelovnikom. Zato bi svako trebalo da proveri koji vitamini/minerali su deficitarni u njegovom organizmu i da ih zatim unosi preko suplemenata. Što se kombinovanja tiče, moram da naglasim da bi unos suplemenata minerala trebalo razdvajati u toku dana, najmanje u razmaku od dva sata, jer oni mogu međusobno da ometaju apsorpciju. Preporučljivo je minerale poput magnezijuma i kalcijuma uzimati pred spavanje, jer imaju blagotvorno dejstvo na nervni i mišićni sistem. Liposolubilne vitamine kao što su vitamini D, E, K i A treba uzimati uz obrok ili nakon obroka (najbolje nakon ručka), dok je vitamine grupe B i vitamin C najbolje uzimati u prepodnevnim časovima uz čašu vode, jer se oni u njoj rastvaraju.

Imati decu, zahteva veliku posvećenost. Kako pronalazite vreme za sebe i da li imate neku posebnu beauty rutinu koju primenjujete?

Kada su u pitanju svakodnevne beauty rutine, koje ipak mogu da se rade i uz povremeno prisustvo dece, redovno koristim maske za negu lica i kose, a tu su i jutarnji i večernji rituali koji podrazumevaju temeljno čišćenje kože lica i tela, jer znamo da je koža naš najveći organ koji zahteva podjednaku brigu i negu kao i svi ostali organi.

Koje bjuti saveznike uvek nosite sa sobom u torbi?

Tu su uvek ruž i olovka koje tog dana koristim i balzam za usne, a ako planiram da budem duže van kuće, onda spakujem još korektor i rumenilo. Ovo što sledi i nije baš beauty sfera – ali u mojoj torbi uvek možete naći kremu za ruke i flaster.

 

 

O OSOBI:

Marija Ćalović, magistar farmacije, trenutno je u digitalnim vodama. Uspešno balansira između dvoje dece i ostalih obaveza. Živi i radi u Kragujevcu, gde je ranije radila na Fakultetu medicinskih nauka, a potom sam odlučila da se pridružim suprugu i u narednom periodu radi od kuće i to na svom preduzetničkom biznisu.