Menu

Ojačajte imunološki sistem: protiv virusa i bakterija

Trening za osnaživanje organizma

Home » Zdravlje » Ojačajte imunološki sistem: protiv virusa i bakterija - 12.2018

Zima je glavna sezona virusa i bakterija. Telo vrišti za jakim odbrambenim sistemom. Pored toga, nedostatak sunčeve svetlosti čini vas bezvoljnim. Ali uz nekoliko trikova možete da ojačate svoj imunološki sistem, pobedite osetljivost na infekcije, pa čak i izbegnete nedostatak energije.

Snabdevanje hranjivim materijama

„Ko želi da ojača svoj imunološki sistem, po mogućnosti treba da se odrekne šećera i proizvoda od rafinisanog belog brašna i da pribegne konzumiranju bio proizvoda od žitarica koji u kombinaciji sa kvascem su još bolji za varenje,“ kaže dr Gudrun Voithofer – lekar opšte prakse u Innsbrucku. Sezonsko voće i povrće i visoko kvalitetna ulja su sada posebno važni za ishranu. U hladnom godišnjem dobu takođe se preporučuje upotreba „hrane koja zagreva“: „Telo bolje prerađuje zagrejanu hranu, dok kod hladne hrane organizam mora da troši dodatnu energiju za zagrevanje hrane u želudcu, a ta energija onda nedostaje u borbi protiv patogena…“ Umesto sirovog povrća bolje je da se na jelovniku nađe kuvano povrće na pari. Čak i bilje sa svojim eteričnim uljima, kao što su đumbir, cimet, karanfilić, anis, komorač, muškat, kumin i beli luk, su moćni „imunološki pojačivači“. Alkohol, kafa ili nikotin se smatraju kradljivcima hranjivih materija.

Podsticaj zdravih crevnih bakterija

„Oko 70 do 80 odsto imunološkog sistema je u digestivnom traktu“, objašnjava doktor Gudrun. Ako je crevo oslabljeno, fizički odbrambeni sistem takođe pati. Negativni uticaji kao što su neuravnotežena ishrana, intolerancija na hranu, stres ili upotreba određenih lekova kao što su antibiotici ili kortizon mogu da oslabe imunološki sistem.
Individualno prilagođeni proizvodi sa probiotičkim efektima mogu da pomognu da se ojača imunološki sistem. „Probiotici su mikroorganizmi koji ulaze u creva kao dodaci ishrani, naseljavaju se tamo, regenerišu i podstiču prirodnu crevnu floru.“ Najbolji način da se o takvim merama prethodno porazgovara sa lekarom.

Isplanirajte vreme za odmaranje

Spavanje i san su neophodni za odmor. Zbog toga što se noću imunološki sistem posebno efikasno regeneriše. Istraživanja su pokazala da, ko je izložen stresu a pored toga malo spava, češće oboljeva. Kvalitet spavanja takođe utiče na mehanizam odbrane tela. Ko se noću češće budi, oboli gotovo šest puta češće od tipičnih zimskim infekcija. „Hrkanje je, na primer, često znak prekida disanja noću i definitivno bi trebalo da se razgovara sa specijalistom za ORL“, savetuje doktor.

Rasterajte viruse

Toplo-hladna naizmenična kupka utiče na jačanje imuno sistema. Redovni odlasci u saunu nakon koje odmah treba da usledi tretman hladnom vodom – jednom ili dva puta nedeljno – smanjuje učestalost prehlada. „Zahvaljujući poboljšanoj cirkulaciji krvi, posebne imunološke ćelije mogu brže da prodru kroz sluzokožu respiratornog trakta i tamo da preuzmu viruse i bakterije“, objašnjava Voithofer. Osim toga, treba da izbegavamo da nam stopala budu hladna.

Vruća kupka za stopala odmah nakon boravka na otvorenom snažno usporava patogene. „Stavite flašu tople vode pod noge i uživajte u šoljici vrućeg čaja od đumbira ili pileće supe – toliko toplote virusi ne vole uopšte.“

Upijajte dnevnu svetlost

Zimi bismo najradije želeli da ostanemo u krevetu. „To je razumljivo, ali upravo je to pogrešna strategija“, kaže doktorka. „Izlazak napolje je mnogo bolja opcija.“ Zato što nedostatak UV svetlosti promoviše hibernaciju tj zimski san i takozvanu sezonsku depresiju. Tipični simptomi su: loše raspoloženje, problemi sa koncentracijom i povećan apetit.

„Što duže upijate dnevnu svetlost, utoliko duže će da potraje odlaganje oslobađanja melatonina – hormona sna“, objašnjava Voithofer. Dnevnu svetlost obezbeđuju i moderne lampe sa UV svetlošću, koje mogu da se postave pored računara. „Ova svetlosna terapija najbolje funkcioniše ujutro u trajanju od 30 do 60 minuta.“

Redovno održavajte higijenu ruku

Virusi se prvenstveno prenose preko kontakta sa kožom. U borbi protiv patogena pomaže redovno pranje ruku. Umesto klasičnog sapuna, treba da se koristi dozator sapuna jer ne dolazi do kontakta – i naravno čista voda. Temeljno pranje celih ruku, uključujući sve prste, ručni zglob i prostor između prstiju – oko 30 sekundi. Potom ruke treba dobro da se osuše.

Top 5 saveta za jak imunološki sistem

Crvena zaštita: brusnice

Brusnica može da se koristi sveža ili kao sok. Pored ugljenih hidrata, koji brzo podižu nivo energije, crveni plodovi dobijaju velike poene kao radikalni sakupljači. Ova biogoriva hvataju agresivne molekule koji napadaju i slabe naše ćelije. Osim toga, brusnice pomažu da se eliminišu štetne bakterije u digestivnom traktu i mokraćnoj bešici.

Jedite zdravo: brusnice uklanjaju štetne bakterije.

dmBio sušena brusnica.
Organski proizvod. Sušena brusnica impregnirana koncentrovanim sokom jabuke.

 

Vodeći u odbrani: Probiotici

Najmanje 70 procenata odbranbenog mehanizma se nalazi u crevnoj flori. Pogrešna ishrana, antibiotici i drugi uticaji slabe ovu važnu barijeru. Probiotici kao dodatak ishrani, u kefiru i nekuvanom kiselom kupusu mogu da pomognu u ponovnoj izgradnji sistema jer jačaju crevnu floru.

PROBIOTIC.
Dijetetski suplement 10 kapsula.

 

 

 

Vruća lukovica: đumbir

Zbog svojih sastojaka, đumbir ima imunostimulativno, iskašljavajuće i protivupalno dejstvo. Đumbir u sušenom obliku, stimuliše bubrege, zagreva hladna stopala i pomaže kod fizičke slabosti. Sveži đumbir se narenda ili sitno secka, a zatim dodaje u hranu bez dugog kuvanja ili se priprema kao čaj.

dmBio sok od đumbira.
Organski proizvod. Sastojci: 97% sok od đumbira*, 3% koncentrisani sok limuna*

 

 

 

Pun vitamina: Kupus

Bilo da se radi o karfiolu, kineskom kupusu, brokoliju, savojskom kupusu, kelju, kiselom ili crvenom kupusu – svi oni imaju mnogo vitamina u sebi. Samo u kupusu postoji vitalna grupa glukozinata, koji deluju kao prirodni antibiotik i oni su odgovorni za tipičan miris i ukus. Takođe u sebi sadrže i vitamin C i lekovita ulja senfa.

dmBio kiseli kupus.
Biološki konzervisan kupus, blago kiseli. Organski proizvod (500g).

 

 

 

Prirodna fontana mladosti: zeleni čaj

Brojne studije potvrđuju imunogeni efekat zelenog čaja. Zbog visokog sadržaja vitamina C i drugih sastojaka, velnes eliksir pomaže telu u odbrani od virusa, bakterija i gljivica a takođe i jetri u redukciji toksina.

dmBio japanski zeleni Matcha čaj.
Organski proizvod. Fino mleveni zeleni čaj u kesicama.

 

Prema gore
OKViše informacija