Active Beauty
Molim još morske soli!

Kombinacija soli i vode za opuštanje.

Molim još morske soli!

Dobro je za kožu. Opušta duh. Blagotvorno dejstvo soli je poznato već vekovima. U današnje vreme možete i sami napraviti so za kupanje.

Zatvorite vrata kupatila. I nakratko isključite spoljašnji svet. Napunite kadu toplom vodom. Dodajte mirišljavu morsku so. Uronite. Opustite se. Ne mislite ni na šta. Uživajte u miru i tišini. Dišite duboko. A pri tom takođe negujete i kožu. Morske soli ne služe samo kao sredstvo za opuštanje prilikom kupanja, već pružaju koži dragocene hranljive sastojke, umiruju i doprinose ravonteži duha i tela. Koža postaje elastičnija i mekša jer soli imaju sličan efekat kao piling. Pored toga doprinose detoksikaciji organizma i zatežu kožu. Morske soli su poznate kako po svojim kozmetičkim tako i po svojim terapeutskim svojstvima. Već vekovima.

Drevno i čuveno

Blagotvorno dejstvo koje morski soli pružaju našem telu poznato je već vekovima. Stari Egipćani su se kupali u vodi sa kristalima soli iz Mrtvog mora u koju su dodavali razne mirisne esencije. Grčki lekar Hipokrat navodno je još 400 godina pre Hrista upotrebljavao kupke sa morskom solju za lečenje raznih tegoba. Čak su i Homeru bila poznata blagotvorna svojstva slanih kupki, jer je po njemu Odisej povratio svoju snagu uz njihovu pomoć. U 18. veku je terapija slanim kupkama doživela svoj procvat. Ovaj trend je započeo u Engleskoj i proširio se po celoj Evropi.

So je jedan od najvrednijih resursa naše zemlje. Kako za našu kožu, tako i za lepotu.

So. So je jedan od najvrednijih resursa naše zemlje. Kako za našu kožu, tako i za lepotu.

Isceljenje i detoksikacija

Danas se morske soli ponovo upotrebljavaju u terapeutske svrhe. Njihovo lekovito dejstvo je duže vreme proučavano i potvrđeno je da pomaže kod nekih bolesti. Mišićna oboljenja, problemi sa kožom, pa čak i reumatizam, samo su neke od bolesti u čijem lečenju su postignuti dobri rezultati. Smanjićete umor i sakupiti novu energiju. Morske soli deluju kao detoksikatori našeg organizma. Uz pomoć toplih kupki pojačava se znojenje i na taj način se prirodnim putem uspostavlja nova ravnoteža organizma. Stimuliše se protok energije u organizmu. Morska so za kupanje ne pruža koži samo vlažnost, već je pogodna i za osetljivu kožu ali i sve druge tipove. Posebno za suvu kožu. Uz redovnu upotrebu hrapava i ispucala koža će postati mekša i elastičnija, a problematična i masna koža biće čista i matirana. Kada su u pitanju terapeutski tretmani, najbolje je koristiti čistu morsku so iz Mrtvog mora. So za kupanje pruža našoj koži izvanredan osećaj koji proces kupanja čini uzbudljivijim.

Dejstvo i sastojci

So za kupanje se većim delom sastoji od natrijum-hlorida, natrijum-fosfata ili boraksa. Pored toga sadrži i dragocene minerale, kao što su magnezijum, brom, kalijum, kalcijum, gvožđe, cink i bakar. Svi ovi minerali imaju pozitivno dejstvo na našu kožu. Magnezijum, na primer, deluje tako što sićušni joni magnezijuma prodiru u gornji sloj kože i poboljšavaju hidrataciju, što kožu čini mekšom i elastičnijom. S druge strane, brom doprinosi izgradnji hormona koji su odgovorni za regeneraciju kože. Pored toga, ima umirujuće dejstvo na celo telo.
Kalijum takođe utiče na vodu u organizmu, osnažuje mehanizme odbrane i deluje protivupalno. Kalcijum je posebno važan za osetljivu kožu. On ima anti-alergijske osobine i pospešuje prirodni balans kože. Slana kupka se obično proizvodi u obliku praha ili granula, a može se naći i u obliku takozvanih tableta za kupanje.

Samo se opustite i sve prepustite blagotvornom dejstvu soli.

Dejstvo. Samo se opustite i sve prepustite blagotvornom dejstvu soli.

Soli za kupanje ponekad sadrže i dodatke u vidu boja, mirisa ili su obogaćene eteričnim uljima ili cvetnim esencijama. Dejstvo zavisi od tih dodataka. Delovanje soli za kupanje se u principu svodi na promenu osmotskog balansa vode. Kada ima dovoljno soli za kupanje i kada ta količina odgovara krvotoku, počinje osmotsko dejstvo. Tada započinje razmena između tela i vode. Telo se detoksikuje kroz kožu i postaje manje kiselo. Zbog toga telo prima manje soli kroz svoju kožu i smanjuje se pojava bora. Pored toga, uz pomoć soli u vodi se povećava relativna gustina i pri tom telo dobija novu energiju. Ovaj proces se mnogo lakše odvija u vodi. Kada izađete iz kade, bićete relaksirani sa osećajem pročišćenog uma i negovanog tela.
So za kupanje zaista može biti tako čudesna. Vrlo lako je možete i sami napraviti kod kuće mešajući sastojke koji vam se dopadaju.

Kreativnost na poklon

So za kupanje koju ste sami napravili možete odmah upotrebiti ili sipati u flašicu i pokloniti nekome za Božić, a za to vam zaista nije potrebno puno vremena. Sastojci koji su neophodni su so, cvetne esencije i različita eterična ulja. U ovom individualnom procesu ne postoje granice. Pri upotrebi eteričnih ulja treba obratiti pažnju na jednu stvar. Ne podnosi svaka koža na isti način ulje, a neko može čak imati alergijsku reakciju. Preporučujemo vam sledeće vrste soli za kupanje: morsku so, so iz Mrtvog mora, kamenu so, so sa Himalaja ili neku od kombinacija ovih soli. Različita tekstura čini so za kupanje još privlačnijom. Sve sastojke treba dobro promešati. Ostavite miksturu pola dana da upije sve sastojke. Nakon toga je možete sipati u flašice ili staklene bočice. Ili ih sipate odmah direktno u kadu. Nakon toga zatvorite vrata. I uronite.

Recept: So za kupanje sa božićnim duhom

Sastojci

 • 750 grama čiste morske soli
 • 1 supena kašika bademovog ulja
 • 3 supene kašike semenki anisa
 • 2 grančice cimeta
 • 5 kapi eteričnog ulja anisa
 • 3 kapi eteričnog ulja argana

Priprema: Sipajte morsku so u veliku teglu sa poklopcem. Dodajte bademovo ulje i eterična ulja i zatvorite teglu. Nakon toga dobro promešajte da bi se ulje stopilo sa solju. Štapiće cimeta i semenke anisa stavite zajedno u vrećicu i ubacite u teglu. Da bi aktivni sastojci začina dospeli u so za kupanje potrebno je određeno vreme. Zato božićnu so za kupanje ostavite da odstoji pet dana.Nakon toga je možete sipati u dekorativnu teglu.

Prirodne morske soli, pogotovo iz Mrtvog mora, imaju izuzetno lekovito dejstvo.

Mrtvo more. Prirodne morske soli, pogotovo iz Mrtvog mora, imaju izuzetno lekovito dejstvo.

Recept: So za kupanje protiv prehlade

Ova mešavina se može preventivno koristiti protiv prehlade. Eukaliptus oslobađa nos, a majčina dušica zaustavlja kašalj.

Sastojci:

 • 1 šoljica fine morske soli
 • 1 šolja morske soli u granulama
 • 8 kapi ulja eukaliptusa
 • 8 kapi ulja narandže
 • 8 kapi ulja majčine dušice

Priprema: Pomešajte sastojke i sve sipajte u neku interesantnu teglu. I to je to: vaša kupka je spremna.

Thymian und Meersalz für das gesicht

Lek. So može pomoći i kod raznih bolesti.

Blagotvorno i lekovito dejstvo

Soli za kupanje imaju posebno blagotvorno i lekovito dejstvo na našu kožu. Međutim, ipak treba obratiti pažnju na nekoliko stvari.

 • Doziranje: Za jednu kadu dovoljno je 100 grama soli za kupanje. To je otprilike četiri supene kašike. Ako koristite so za kupanje u vidu tableta, obično je dovoljna samo jedna za celu kadu.
 • Temperatura: Optimalna temperatura vode tokom upotrebe soli za kupanje je između 35 i 37 stepeni. Voda nikako ne treba da bude hladnija jer so za kupanje tada neće imati pravi efekat. Kraće i hladnije kupke do 35 stepeni su osvežavajuće i daju više energije. Kupke za opuštanje treba da budu nešto toplije, između 36 i 37 stepeni. Temperatura vode iznad 37 stepeni prouzrokuje pospanost. U lekovitim banjama voda je obično još toplija.
 • Trajanje: Kupka ne bi trebalo da traje duže od 20 minuta. Tokom duže kupke soli isušuju kožu.
 • Oporavak: Preporučuje se da nakon tople kupke kožu namažete kremom i odmorite se pola sata. Da se koža ne bi navikla na so za kupanje, ne treba je koristiti više od dva do tri puta nedeljno.
 • Tečnost: Nakon kupke treba piti vodu i biljni čaj. Na taj način se stabilizuje krvotok.

Savet: So za kupanje počinje da deluje tek nakon 10 do 15 minuta. Nakon kupke kožu treba blago istapkati peškirom i mirovati neko vreme.

DIY soli za piling

Piling od kafe

Kaffee Peeling mit Olivenöl und SalzPomaže u borbi protiv celulita i otklanja mrtve stanice.

Potrebno za jednu čašu:

 • 1 šolja morkse soli
 • 4 šolje kafe
 • 2 supene kašike maslinovog ulja

Priprema:

Pomešati kafu sa maslinovim uljem te dodati sol.

fertiges Kaffeepeeling im Glas zum verschenken

Deluxe piling

Salzpeeling aus Salz Honig und Milch

Med hrani i obnavlja kožu.

Potrebno za jednu čašu:

 • 2 supene kažike meda
 • 5 supenih kažika morke soli
 • 3 supene kašike mleka

Priprema:

Prvo pomešati mleko i sol te dodati med.

Peeling mit Salz schön verpackt