Menu

Glina i lekovito blato

Priroda u službi lepote

Home » Lepota » Glina i lekovito blato - 11.2016

Glina i lekovito blato su najnoviji miljenici kozmetičke profesije.

Blato i mulj za telo i kosu. Ko bi ikad pomislio da bi ta ne preterano glamurozna kombinacija dospela na hit listu kozmetičke industrije? Gotovo da nijedan proizvod za lepotu nije toliko hvaljen kao što su to glina i lekovito blato. Obe verzije upravo doživljavaju blistavi povratak i sa punim pravom se šire sferom beauty blogova, baš kao i dodaci sa proizvodima za lepotu. Imaju dezinfikujuće, protivupalno i matirajuće delovanje, vežu bakterije i masnoće za sebe, a imaju i istaknuta svojstva protiv starenja. U najčistijem obliku blagodati zemlje se mogu koristiti za spoljnu i unutrašnju primenu. Ovde ćemo spomenuti samo isečak spektra delovanja gline i lekovitog blata: pomažu kod problema sa kožom, dubinski čiste pore, deluju protiv masne kose, oslobađaju telo od toksina i podstiču izmenu materija u organizmu. Mnogi brendovi su već iskoristili pozitivne karakteristike gline. Njeni prirodni sastojci se sve češće nalaze u proizvodima za kosu i lepotu. Često je osnovni sastojak maski za lice ili pilinga. U oblasti dekorativne kozmetike se primenjuje u obliku korektora za prekrivanje ili pudera, a u oblasti nege kose glina je novo čudotvorno sredstvo, naročito kod problema masne kose i suvih vrhova. Alverde donosi celu liniju proizvoda sa glinom za mladalačku problematičnu kožu.

Dobar ton

Glina potiče iz slojeva zemlje koji su nastali tokom poslednjeg ledenog doba. Ti slojevi se  nalaze na 10 do 30 metara dubine i obiluju različitim mineralima i elementima u tragovima. Zemlja se iskapa iz ekstremnih dubina, a potom se veštačkim zagrejavanjem ili pod uticajem sunčeve svetlosti čisti od klica da bi se iskoristila za primenu u kozmetici. U sitnim česticama zemlje se kriju čudotvorna sredstva za kožu, nokte, zube i kosu: silicijum, kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum i natrijum, ali i bakar, mangan, nikl, selen i cink. Glina je dostupna u različitim bojama: smeđoj, žutoj, zelenoj, beloj i ružičastoj. Boje nastaju zbog različitih nivoa  magnezijuma i oksida gvožđa pa se zato proizvodi razlikuju i prema dejstvu. Na primer, bela glina ne sadrži gvožđe, ima sitno zrno praha i najčistiju, prirodnu mineralnu zemlju.  Još se naziva i porculanska zemlja, a zahvaljujući svom blagom delovanju naročito odgovara zreloj i osetljivoj koži. Boja zelene gline nastaje zbog spojeva bakra u zemlji. Smanjuje prekomernu masnoću kože, upija kisele materije, jača prirodni zaštitni sloj kože i podstiče proces obnove kože. Njene karakteristike su slične karakteristikama lekovite zemlje koja je potpuno prirodan proizvod bez ikakvih dodataka. Lekovito blato je prikladno i za unutrašnju primenu, a reč je o zaštićenom pojmu koji se razlikuje od glinei mineralne zemlje. Lekovito blato se može nazivati glinom samo ako je prošla strogu kontrolu u skladu sa zakonskim propisima za lekove. Sve druge vrste mineralne zemlje zakon svrstava u dodatke prehrani  ili prirodne proizvode za negu.

Gotovo da nijedan proizvod za lepotu nije toliko hvaljen kao što su to glinica i lekovita zemlja.

Lekovito. Gotovo da nijedan proizvod za lepotu nije toliko hvaljen kao što su to glina i lekovitio blato

Stari recept

Od pamtiveka se u različitim kulturnim krugovima zemlja koristila u lekovite svrhe. I, baš kao i gotovo uvek kada se radi o tajnama lepote iz podzemnih dubina, stari Egipćani su o tome nešto znali. Koristili su glinu sa određenih delova obale Nila u kupkama koje su imale antiseptičko dejstvo. Hipokrat preporučuje unutrašnju upotrebu gline. Lekovitu moć zemlje koristili su Hildegard fon Bingen, ali i poznati srednjovekovni lekar, Paracelzijus. Iscelitelj i sveštenik Sebastijan Knajp je na različite je načine koristio tretmane s mineralnom zemljom. Crvena i zelena glina se koristite već stotinama godina kao maska za lice. Unutrašnja primena, naročito smeđe gline, je bila poznata već i u prethodnom veku.

Lekovita zemlja se može nazivati glinicom samo ako je prošla strogu kontrolu u skladu sa zakonskim propisima za lekove

Glina. Lekovita zemlja se može nazivati glinom samo ako je prošla strogu kontrolu u skladu sa zakonskim propisima za lekove.

Iznutra i spolja

Glina pomaže koži da sama sebi pomogne. Njene sitne čestice poput sunđera upijaju masnoću, nečistoću, bakterije pa čak i najsitniju prljavštinu, vezujući je na sebe. Paralelno matira i čisti. Lekovito blato se može primenjivati kod nagnječenja, uboda, ekcema, akni i hroničnih upala. Kod spoljne primene glina ima rashlađujući efekat, utiče na sužavanje krvnih vena i tako podstiče prokrvljenost. Najčešće se koristi u maskama za lice, pilinzima ili toniku za čišćenje lica. Zahvaljujući efektu upijanja, koža postaje dubinski pročišćena, ujednačena i zategnuta što se i vidi. Maske, naprotiv, deluju protivupalno i tokom primene zagrevaju tkivo čime se podstiče razmena materija u organizmu, ali i osigurava unos kiseonika i hranjivih materija. Bela i zelena glina su naročito blagotvorne, a samim tim i prikladne i za bebinu i za zrelu kožu. Umiruje suncem opečenu ili iritiranu kožu. Može se koristiti kao dodatak u kupki za dubinsko čišćenje. Za unutrašnju primenu se koristi isključivo lekovito blato koje za sebe može vezati kiseline i otrovne materije, a to puno pomaže kod gorušice i drugih želudačno-crevnih tegoba. Lekovito blato se sve češće primenjuje kod posta ili za čišćenje organizma.

Zahvalan materijal

Glina može pružati, ali i uzimati. Zahvaljujući svojim šupljinama, deluje poput sunđera pa može upiti vodu baš kao i materije koje se ne otapaju u vodi. Ako se samo malo zagreje, otpušta veliku količinu vlage. Tri različite vrste gline mogu ponovo uspostaviti ravnotežu u području temena i kose. Tako zelena glina čisti i oslobađa koren kose od otrova i uklanja masne naslage. Bela glina kosu hrani mineralima, istovremeno joj pružajući snagu i živahnost. Zajedničko delovanje tri opisane vrste oslobađa koren kose od masnih naslaga i pruža kosi vlagu sve do vrhova.

Recept: Pasta za zube od lekovite zemlje

Za zdrave desni

Napravite sami svoju pastu za zube od lekovite zemlje i pobedite upalu desni

Recept:

  • 40 g lekovite zemlje
  • 100 ml destilovane vode ili čaja od žalfije
  • 3-5 kapi eteričnog ulja (nana, eukaliptus)

Sve pomešajte dok ne dobijete kremastu smesu.

mlada djevojak pere zube

Zdravo. Važno je negovati i desni, a ne samo zube.

Recept: Bela maska od glinice


Za zreliju kožu.

Rezcept:

  • 2 supene kašike bele gline
  • 1 supena kašika kukuruznog brašna
  • 1 supena kašika ulja pšeničnih klica
  • 1 supena kašika ulja koštica kajsije

I kod ovog recepta potrebno je sve sastojke pomešati sa vodom sve dok ne nastane kremasta smesa. Pustite da deluje 15 do 20 minuta i na kraju isperite mlakom vodom.

Isprobajte masku od bele glinice za mladoliku kožu.

Mladoliko. Isprobajte masku od bele glinice za mladoliku kožu.

Recept: Antistres maska

Opustite se

Recept:

  • 2 supene kašike gline
  • 2 supene kašike kamilice

Sve sastojke pomešajte dok ne dobijete gustu pastu i nanesite direktno na čistu kožu, izostavljajući pritom područje oko očiju i usta. Treba proći 15 do 20 minuta dok se maska ne osuši. Za to vreme položite vruć i vlažan peškir preko lica kako biste pojačali dejstvo.

Lekovita zemlja se sve češće primenjuje kod posta ili za čišćenje organizma.

Lekovito. Lekovito blato se sve češće primenjuje kod posta ili za čišćenje organizma.

Prema gore
OKViše informacija