Active Beauty
Hrvatska – raj na dohvat ruke

Zelenilo i plavetnilo. Planine i mora. Šume i jezera.

Hrvatska – raj na dohvat ruke

Sadržaj
Nacionalni parkovi
Plaže
Preporuke za čisto uživanje

Hrvatska ima sve što je potrebno za odmor tokom kojeg možemo zaista da se opustimo: puno topline i puno prirode. Više od 200 sunčanih dana godišnje!

Mir. Čuje se samo pucketanje roštilja. Hlad. Jedino što se vidi između drveća su udaljena ostrva. Hodate bosi, dok vas okružuje miris borovih iglica. Zatim vam pogled pada na kristalno čisto more. Tirkizne nijanse se presijavu na obližnjoj uvali. Mali brod se usidrio i lagano se ljulja na talasima. Telom vam se širi osećaj zadovoljstva i bezbrižnosti. Sami sa prirodom. Zaljubljeni u njene boje i mirise. Osetiti slobodu. Udahnuti trenutak. Stići na odredište.

Doći sebi. Hrvatska ima sve što nam je potrebno da bismo se stvarno odmorili: puno sunca i puno prirode. Možemo da uživamo u više od 200 sunčanih dana godišnje. Deset procenata zemlje je pod zaštitom. Osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode pozivaju nas da istražimo svoju zemlju. U delovima zemlje žive beloglavi supovi, divlji konji, mrki medvedi i delfini. Prema podacima Evropske komisije, hrvatski Jadran je najčistije more u Evropi na kojem možemo uživati ploviti od ostrva do ostrva.

Sveti Ivan. seoce kao iz bajke.

Sve što vam je potrebno su brod i malo slobodnog vremena. Da budemo iskreni, treba vam puno vremena. Hrvatska je zemlja sa oko 1200 ostrva, odnosno 66 većih, 652 manjih, 389 hrida i 28 grebena, da budemo precizniji. Počnimo onda redom, mada nećemo moći da pomenemo ni približno onoliko ostrva koliko ih Hrvatska ima.

Kvarnerska ostrva Krk, Cres, Lošinj i Rab imaju puno zajedničkih karakteristika: zelene šume, osamljene uvale, tirkizno-plavo more, antičke lokalitete i puno različitih kako mediteranskih, tako i biljaka karakterističnih za suptropska podneblja.

Savet za žeđ: U Hrvatskoj je dopušteno piti vodu iz česme.

Ujutro na pijaci možete da kupite svežu ribu, začinsko bilje i limun, a potom sve te namirnice lepo možete da ispečete na zidanom roštilju u dvorištu. Poslepodne potražite neku manju uvalu i ronite sa ribama, ili možda možete da šetate duž obale i gledati delfine.

Šanse da ćete naići na nekog delfina su velike, posebno na ostrvu Lošinj. Uveče možete šetati uskim ostrvskim ulicama i uživati u lokalnom vinu nazdravljajući životu. Lošinj je još poznat i po prekrasnim mirisima.

Posetite vrt mirisa koji će vas potpuno očarati. Tamo uz kvrgava stabla maslina raste i puno drugih biljaka : mirisni citrusi, lavanda, žalfija i drugo lekovito bilje. Ostrvski lanac sa severa se prostire sve do najjužnije tačke zemlje. I na tom lancu su nanizani brojni biseri. Jedan od njih je i ostrvo Krk koji krasi živopisni grad koji se nadvija nad more.

Hrvatska jezera su najčešće okružena stenama i drvećem. Crveno jezero poznato je po svojim brojnim pećinama i visokim stenama. U blizini se nalazi i Modro jezero, a na Dugom ostrvu prostire se slano jezero Mir.

Međutim, Hrvatska ima puno više sadržaja koje treba otkriti od mora, a nalaze su u kontinentalnom delu zemlje. Stotine pešačkih staza vode od obale u planine. Iskusni planinari rado posećuju Velebit, Učku, Dinaru i Mosor. Planinari se uspinju na 350 metara visoku stenu Anića kuk u nacionalnom parku Paklenica.

Ako želite da uživate i u kupanju i u penjanju – onda možete da se uputite na ostrvo Cres na kojem se nalazi šuma Tramuntana, ali i skrivene kamene plaže zahvaljujući kojima će vaš godišnji odmor biti kao iz snova. Druga mogućnost je ostrvo Pag čije je krajolike najbolje istraživati biciklom, a potom pronaći neku skrivenu uvalu i stvoriti sasvim ličnu sreću na godišnjem odmoru.

Hrvatska je zemlja sa oko 1200 ostrva, odnosno 66 većih, 652 manjih, 389 hrida i 28 grebena.

Bliski s prirodom – nacionalni parkovi Hrvatske od severa ka jugu

 

Živeti s prirodom

Prirodno
Nacionalni park Risnjak čine različite vrste šuma, životinja i biljaka. Ime je dobio po risu, životinji koja živi na tom području. Baš kao i mrki medvedi, vukovi i više od 140 vrsti leptira.

Južnije
Nacionalni park Brijuni na jugu Istre čine dva veća i dvanaest manjih ostrva. Najbolje je da ih istražite tako što ćete krenuti iz Pule brodom.

Povezano
Plitvička jezera su deo najpoznatijeg nacionalnog parka u zemlji i nalaze se na UNESCO-ovoj listi svetske baštine. 16 manjih, smaragdno-zelenih jezera međusobno su povezana branama.

Šetnja
Premužićeva staza važi za najlepšu planinarsku stazu u Hrvatskoj. Vodi između stenovitih formacija Nacionalnog parka Severni Velebit, a  sa nje se pruža prekrasan pogled na Jadran i Kvarnerskao ostrva.  

Više strana
Nacionalni park Paklenicu smešten u zadarskoj regiji čine kanjoni koji se prostiru od mora pa sve do planinskih vrhnova. Zahvaljujući velikim klimatskim razlikama, ovde je razvijen raznolik biljni svet.

Odvojeni
89 ostrva i grebena koji su potpuno nenaseljeni i prepuni strmih stena čine Nacionalni park Kornate. U ovim ostrvima najviše uživaju jedriličari koji tu uživaju u miru, prirodi, vetru i suncu.

Raskošno
Nacionalni park Krku u Istri čini reka Krka sa njene dve romantične, šumom obavijene obale i sedam vodopada.

Lepo
Ostrvo Mljet je melem za oči: zelen, raskošan, s dve uvale koje liče na jezera. Istoimeni nacionalni park prožet je pešačkim stazama.

 

Lepote hrvatske obale

 

Kao iz snova


Karipska lepota
Blještavo plavo nebo, tirkizna voda i gotovo bela peščana kamena obala – to je Sakrun. Ovde je more toplo, plitko i sigurno za kupanje. Borovi će vas zaštiti od sunca.

Peščana lepota
Većina plaža u Hrvatskoj je šljunkovita ili kamena. Ostrvo Susak jedan je od retkih izuzetaka. Na njemu se nalaze uvale s peščanim plažama na kojima možete da se brčkate do mile volje. Nekoliko peščanih plaža ima i ostrvo Rab, u mestu Lopar.

Izolovano
Ako želite da dođete na plažu Sv. Ivan na ostrvu Cresu, morate da idete peške ili brodom. Nalazi se u podnožju sela Lubenice i tamo ćete naći istinski mir u prirodi.

Muzikalno
Šetalište Mulin pored Rovinja u Istri je elegantno i uređeno. Ne smete da propustite ni barove na plaži sa ambijentalnom muzikom.

Idilično
Ako, s druge strane, želite da se kupate u ambijentu kao sa razglednice, onda je južna Dalmacija pravi izbor za vas. U Baškoj Vodi planina Biokovo stvara prekrasne prizore jer se ogleda u tirkiznoj uvali i tako stvara savršenu kulisu za odmor.

Preporuka za čisto uživanje: prirodna Hrvatska

 

Sunca, mora i raskošne prirode nikad dosta.

Sa uživanjem kroz maslinjake
U najuticajnijem svetskom maslinarskom vodiču Flos Olei, Istra je 2016. godine proglašena „najboljom regijom maslinovog ulja“. U Puli je 2017. godine otvoren muzej maslinovog ulja.

Odlučno kroz šikaru
Šume, jezera, pećine, planinski vrhovi i dve uvale. Originalnost, priroda i mir. Regija Gorski kotar čeka da je istražite na biciklu.

Parkovi prirode
Uz osam nacionalnih parkova Hrvatska ima i jedanaest parkova prirode. Jedan od njih je deo lastovskog arhipelaga u kojem je glavno ostrvo, Lastovo, najudaljenije od kopna, a možete da posetiti trajektom koji vozi od Splita tri do četiri sata.

 

Dodatni korisni linkovi: