Menu

Odmor sa porodicom: igra, zabava i opuštanje

Zabava za sve.

Home » Inspiracija » Odmor sa porodicom: igra, zabava i opuštanje - 04.2017

Godišnji odmor koji provodimo sa porodicom bi trebalo da bude energičan, ne previše skup, opuštajući, veseo i ispunjen avanturama. Dobro je i ako bude kreativan, a baš o tom delu pročitajte u tekstu.

Godišnji odmor proveden sa porodicom. Za decu je verovatno najlepša stvar na svetu. S druge strane, za roditelje je verovatno najljepša stvar na svetu to da omoguće da se odmor uopšte dogodi. Kada putujete sa decom na godišnji odmor, verovatno vam se po glavi motaju neke druge brige, a ne leškarenje i pogled na more. Iako su planiranje i priprema važni, u njima ne treba preterivati.Ako imate decu, onda znate da će ionako sve ispasti potpuno drukčije nego što ste zamislili i zato bolje računajte na to da će vam se dogoditi i neke nepredviđene okolnosti, da ćete se nervirati, lenčariti… Zato nemojte da pretpostavite kako godišnji odmor proveden sa porodicom mora da bude savršen, nego bolje shvatite da je bitno samo jedno – provesti se dobro u krugu porodice. I sasvim je svejedno da li će to biti u šatoru ili u nekom udobnom hotelu. Najvažnije je da deci možete da ponudite neke sadržaje i da uživate punim plućima u zajedničkim trenucima. Ništa ne mora da bude skupo.

Dragocena iskustva možemo da doživimo bilo gde, samo treba da sledim instinkt svoje dece. Ako se setimo sopstvenog detinjstva, onda su nam verovatno najlepši bili trenuci provedeni uz logorsku vatru ili dok smo trčali bosonogi po livadama. Postoji hiljadu mogućnosti kako da doživite srećne trenutke sa porodicom i baš kao i same porodice, svi su jedinstveni.

Prirodno

Jedna od tih brojnih mogućnosti je pravi klasik: godišnji odmor na selu. Ovde doživljaji počinju već za samim doručkom. U onom trenutku kada se na stolu pojave domaći maslac, jogurt, hleb i marmelada. Ali zapravo, sve počinje puno ranije. U onome trenutku kada deca dobrovoljno ustanu iz kreveta kako bi sa vlasnicima imanja u cik zore otišla u štalu i sama uzela jaja koja će pojesti za doručak, pomažući pritom u poslovima oko životinja i učeći sasvim usput odakle potiču naše namirnice. Zečevima treba doneti seno iz ambara, a uveče treba uterati guske u štalu i timariti ponija. Zatim treba zaliti baštu ili ubrati i očistiti šargarepu. Na seoskom imanju nikada nije dosadno, a deca usput uče koliko je važno uzorno i odgovorno ponašanje. Slično je i na godišnjem odmoru u planinarskim domovima. Dan počinje uz zvuk praporaca obešenih oko kravljih vratova, a završava se čim zađe sunce.

Na planinskim proplancima život protiče mirno. Mama, tata i deca mogu zajedno da šetaju i osluškuju tišinu koja dolazi iz prirode. Popodne se seku drva kako bi uveče mogli da upale peć i zagreju sobu. Voda za supu se vadi iz bunara. To je luksuz jednostavnosti koji gradskoj deci pruža jedno sasvim novo iskustvo.

Podsticajno

Moć prirode se oseća i na kampovanju, u idealnom slučaju odmah pored nekog jezera. Preko dana na programu su aktivnosti kao što su plivanje i pecanje, a ako padne kiša, na raspolaganju je dečija igraonica sa adekvatnim animatorima. Noćenje u šatorima je jedno posebno iskustvo za decu.

Pogled u zvezdano nebo, pucketanje vatre, spavanje na otvorenom – sve to pobuđuje potpuno drukčija iskustva od spavanja u četiri zida u dečijoj sobi. Godišnji odmor uz vodu može da se provede i na drukčiji način – tako da se, na primer, na leto cela porodica na određeno vreme preseli u neku kuću na jezeru. Deca odmah nakon buđenja mogu da uskoče u hladnu vodu, a popodne da sa ocem raspale roštilj. Deca obično vole sve u vezi sa vodom, na primer, vožnju kanuom, rafting ili zajedničko pravljenje splava od drveta.

U društvu životinja

Čak i one porodice koje nemaju puno vremena na raspolaganju, mogu da uživaju na godišnjem odmoru i za to im nije potrebno puno. Nekada je dovoljno biti radoznao i pustolovan, ali i imati magarca na raspolaganju. Ove tvrdoglave životinje važe za verne suputnike u porodičnim šetnjama. Mirne su, opušteno se vuku iza ostalih i određuju tempo.

Kada žele da jedu, stanu i pasu travu koja raste uz put. Opuštenost sa životinje prelazi na osobu koja ih vodi na povocu. Deca uglavnom hodaju bez zastajkivanja i pritužbi i pritom se nežno brinu za magarca.  „Deca mogu jako dobro da se brinu o životinjama jer imaju prirodan autoritet. To znači da prvo popuštaju, ali kada im postane previše, mogu da budu jako stroga prema magarcu,“ pojašnjava Horst-Dajter Vinkler, organizator šetnji sa magarcima u austrijskoj pokrajini Štajerska. „I magarac voli kada mu se tu i tamo kaže gde da ide ili, pojednostavljeno rečeno, ovakva vrsta aktivnosti je neprestano davanje i primanje.“

Takođe, pri ovakvim šetnjama nikada ne znate što će vam se sledeće dogoditi. „Šetnje sa magarcima je izazov koji ima brojne strane. Nekada je to zabavno iskustvo, nekada opuštajuće, nekada može da ide na živce, a nekada sve prođe kako treba. Reč je o porodičnoj pustolovini u kojoj svi učestvuju zajedno i o kojoj se još dugo priča uz smeh,“ ističe Vinkler. Slično je i sa trekingom sa lamama.

Reč je o životinjama koje zrače mirom i uravnoteženošću, a često ih nazivaju delfinima na kopnu. U neposrednom kontaktu se njihovo stanje odražava i na ljude. Donosimo i neke druge ideje kako da provedete godišnji odmor u društvu porodice – obilazak dvoraca i tvrđava, jačanje samopouzdanja u avanturističkim parkovima ili jednostavno druženje sa decom u zabavnim parkovima. Takve aktivnosti koriste i odraslima.

10 saveta za odmor s porodicom

Doživite muzeje na malo drugačiji način
Muzeji nisu omiljena mesta deci, ali muzej umetnosti u Valdvilteru, brdovitoj regiji na severozapadu Donje Austrije, će već spolja izgledati kao da se unutar njegovih zidina odvija puno toga. I to je istina jer se tamo održavaju kreativni kursevi za decu kao što su na primer keramičke radionice. Inspirativne su i šetnje šarenim parkovima sa skulpturama, a leti se održava kreativna nedelja za decu: KinderuniKunst.

Uživanje u i na vodi
Rafting, vožnja kanua ili kajaka – prilagođena potrebama celih porodica. Upravo to nudi porodičan biznis „Adventure
Outdoor Strobl“. Svako leto ovde brojne porodice provedu nezaboravna leta ispunjena avanturama.

Tvrdoglava družina
U Štajerskoj, na granici sa Slovenijom porodica Vinkler se specijalizovala za jahanje na magarcima, a njihove životinje se zovu: Cvetić, Emili, Florentina, Hajdi i Herman. U ponudi su različite rute, kraće ili duže koje mogu da traju i celu nedelju.

Igra traženja skrivenog blaga
Već vekovima tragači za zlatom okušavaju svoju sreću u Suarisu pored Salzburga. Danas je ta aktivnost ipak samo pustolovina za cele porodice prilikom koje možete da naučite kako se pere zlato.

Šuma zove
Između prastarog drveća možete da igrate žmurke, tražite skriveno zlato i surfujete dubokim klancima. Šuma u gradu Gosau će malu decu pretvoriti u velike istraživače.

Uživanje u cirkuskom ambijentu
U Valdviertelu vreme obično protiče mirno. Ali to se menja tokom nedelje u kojoj se održavaju kreativne radionice cirkuskih veština. Tada mladi od 8 do 15 godina kreću na hodočašće u Drozendorf kako bi naučili da žongliraju, voze monocikl ili izvode pantomimu. Uče od profesionalnih umetnika u navedenim oblastima.

Bajkoviti praznici
Ostaci tvrđave Egštajn predstavljaju najpoznatiji viteški dvorac u Austriji. Mesto je idealno i za decu jer se uvek organizuju programi u sklopu kojih se prepričavaju stare legende, priče, ali i neka jeziva anegdota. Tako se organizuju obilasci u bajkovitom kontekstu ili srednjovekovne avanturističke igre.

Festivali
Muzika, pozorišni i lajfstajl događaji će i deci učiniti praznike nezaboravnim. Već 40 godina Dečije letnje igre koje se održavaju u austrijskom Hercogenburgu nude atraktivne sadržaje kao što su: dečije pozorište, pozorište lutaka, kreativne i razne druge radionice.

Povratak u prošlost

U Austriji postoje brojni muzeji na otvorenom, mesta na kojima mali i veliki kroz igru mogu da se vrate u prošlost. Takvo mesto je, na primjer, Keltendorf Miterkirhen u Gornjoj Austriji.
U staroj varošici može se iskusiti kako su živeli ljudi pre 2700 godina.

Kreativno čuvanje dece

U regiji Kajzervinkl osmislili su poseban način čuvanja dece: kreativne letnje radionice. Od juna do septembra deca na godišnjem odmoru mogu učestvovati u vođenim kreativnim programima. Sadržaji su raznovrsni: od učenja proizvodnje maslaca pa sve do proučavanja slepih miševa.

Savjeti za put u inostranstvo

Za ljubitelje životinja

Za istraživače pećina

  • Čak i četvorogodišnjaci mogu da istražuju jamu Baredine u Istri, naravno uz pratnju. Više detalja potražite na: www.baredine.com
  • Poseban voz voziće vas u obilazak slovenske Postojnske jame: www.postojnska-jama.eu

Za vodene vile

 

Prema gore
OKViše informacija