Active Beauty
Stariti – na dobar način

Nega u svakom životnom dobu

Stariti – na dobar način

U svakom životnom dobu, koža se nalazi pred nekim izazovima koje je lako savladati uz odgovarajuću negu.

Ljudska koža počinje da stari od trenutka rođenja. Taj proces se ne može zaustaviti, ali se zato može usporiti. Uprkos tome, tokom godina sposobnost regeneracije kože slabi. Nene ćelije su slabije snabdevene kiseonikom, koža postaje u većoj meri isušena, tanja i postupno gubi svojstvo zategnutosti. Koža zrele žene zato ima druge potrebe od kože 30-ogodišnjakinje. Potpuno je individualno koliko brzo će znakovi starosti biti vidljivi i to u značajnoj meri zavisi od dva faktora. Unutrašnje starenje je genetski programirano i ni na koji način ne može da se promeni. Spoljašnje starenje proizilazi iz spoljašnjih uticaja poput UV-zračenja, nikotina, alkohola i loše ishrane. Zdrava ishrana kao i korišćenje zaštite od sunca kad god smo izvan kuće, pomažu protiv spoljašnjeg starenja. Isto važi i za pravilnu negu u svakom životnom dobu.

Koža nakon 30-e: Zaštititi i negovati

Čim 30-e zakucaju na naša vrata, važno je sprečiti bilo kakva oštećenja kože. Osnovno pravilo glasi: što ranije počnemo sa profesionalnom pomoći, to ćemo bolje pripremiti kožu za neizbežne promene. U dm-ovoj ponudi nalaze se brojne linije proizvoda koji su prilagođeni različitim potrebama kože. U ovom životnom dobu koža proizvodi smanjenu količinu lipida, a njen zaštitni sloj se stanjuje. Istovremeno slabi i njena moć upijanja negujućih supstanci. Usporava se i proizvodnja kolagena. Javljaju se prve vidljive bore na čelu i području oko očiju. Nakon spavanja koža izgleda naborano, ali se u ovom razdoblju brzo izravna. Hidratacija je jako važna, a nega mora da sadrži veliku količinu antioksidanasa, hranljivih supstanci i aktivnih supstanci koji su izvor hidratacije.

Antioksidansi ne samo da će pobediti u borbi protiv slobodnih radikala nego će pomoći ćelijama kože u borbi protiv štetnih spoljašnjih uticaja. U kasnijem dobu ćemo biti sami sebi zahvalni što smo na kožu svakodnevno nanosili UV-zaštitu. Univerzitetska dermatološkinja, prof. dr Aleksandra Geusau zato preporučuje svim ženama, ali i muškarcima,: „Najvažnije mere protiv stvaranja bora su preventivne mere koje svako može da preduzme. U njih se ubraja svakodnevna zaštita od sunca koja ima zaštitni faktor više od 25. Osim toga, neophodno je zaštititi kožu  koja su izložena suncu, a to su koža vrata, ušiju i ruku. U potpunosti prestanite da se sunčate i idete u solarijum.“

Šta koži sada treba:

Aktivne supstance koje podstiču hidrataciju kože poput: hijaluronske kiseline, uree, glicerina, aloe vere, ekstrakata krastavca ili posebne alge koje su prikladne za sve tipove kože. Lipide možete da uključite kao visokokvalitetna ulja. Od delovanja slobodnih radikala štite antioksidativne aktivne supstance poput vitamina C i E, koenzima 10, kao i provitamina A.

Koža između 40-e i 60-e: Uneti energiju, učvrstiti i regenerisati

Koža ima sposobnost regeneracije tokom celog života. S godinama joj za to treba sve više vremena, što je u četrdesetim već prilično komplikovano. U većini slučajeva koža pojačano gubi svojstvo elastičnosti i u stanju je da zadrži manju količinu vode. Isto se tako smanjuje i snabdevanje kože hranljivim supstancama, dok se proces deobe ćelije kože usporava. Koža postaje zahtevnija i zahteva veću negu. Upao ten i tamne mrlje oko očiju više nisu retka pojava.

Potrebno nam je i do dva dana kako više nimalo ne bi bili vidljivi slučajni gresi koje počinimo prethodno veče. Između 40-e i 50-e godine važno je sprečiti dalja oštećenja ćelija kože i regulisati nivo vlažnosti. U ovoj životnoj fazi koža se brže isušuje što uzrokuje jaku vidljivost bora. Anti-aging nega može da obloži gornji sloj kože tako da njena ukupna slika deluje u većoj meri glatko. Pored toga, uticaji iz okoline i menopauza imaju pojačan uticaj na elastičnost i proizvodnju kolagena. Nakon menopauze proizvodnja kolagena svake godine opadne za jedan do dva posto. Kolagenska vlakna koja služe kao potporni mehanizam u ćelijama kože, a zadužena su i za nenu debljinu, vremenom postaju slabija.

Šta koži uvek treba:

Koži sve češće nedostaje svežina. Zato bi nega trebalo da se sastoji od dobre kombinacije aktivnih supstanci koje podstiču kolagen, hidratantnog i antoksidativnog dejstva. Najviši prioritet u ovoj fazi ima zaštitni faktor od sunca. Dermatološkinja, univerzitetska prof. dr Geusau naglašava: „Akutni efekat prekomerne izloženosti sunčevom zračenju tokom sunčanja odražava se u vidnom starenju kože koje prate pigmentacijske mrlje, bore i opuštena koža.“ Kreme sa želatinoznim teksturama i hidrokompleksima, maske koje isto tako imaju hidratantno dejstvo, kao i hranljive noćne kreme adekvatne su za suvu kožu i kožu mešovitog tipa. Osobe koje su sklonije masnoj koži neće pogrešiti ako posegnu za visokokoncentrisanim serumima kao dodatnim oblikom nege.

Koža nakon 60-e : Hidrirati

Zrela koža ima visoka očekivanja. Što više starimo, postaje tanja, isušenija i osetljivija. Rane zaceljuju sporije. Bore su vidljivije u značajnoj meri, posebno na području oko nosa, očiju i usana. Elastičnost kože se vidno smanjuje, a ten postaje bleđi i prozirniji. Koža otežano zadržava hijaluronsku kiselinu koja veže vodu i koja kožu iznutra snabdeva vodom. Opada i broj lojnih žlezda što smanjuje proizvodnju lipida, a zaštitni sloj kože postaje sve tanji.

Zato je u ovoj životnoj fazi tim važnije pružiti koži više vlažnosti i lipida i tako jačati njenu regenerativnu sposobnost. Preporučljivo je podvrgavati kožu kozmetičkim tretmanima nege koji uključuju tretiranje toplotom usled čijeg delovanja se otvaraju pore pa visokoaktivne supstance lakše prodiru u kožu. Nega sada sme da bude bogatija kako bi se iznova izgradio zaštitni masni sloj kože, podstakla proizvodnja kolagena i uravnotežila hidratacija. Klasični proizvodi poput krema, maski i seruma trebalo bi da se kombinuju sa efikasnim noćnim kremama radi podsticanja mehanizama obnove kože. Sada se koriste i peptidi jer je reč o aktivnim supstancama snažnog dejstva koje stimulišu proizvodnju kolagena što omogućava vezivanje vlažnosti.

Šta koži sada treba:

Retinol i dalje važi za jednu od najefikasnijih aktivnih supstanci. To je vitamin A u čistom obliku koji ima važnu ulogu pri rastu ćelija kože. U skladu s tim retinol, na primer, pomaže ćelijama u proizvodnji kolagena koji koža gubi usled delovanja UV-zraka.

Koliko je stara vaša koža?

Čvrsto uhvatite kožu između dva prsta jedne ruke na nadlanici druge i držite tako deset sekundi. Potom pustite kožu i brojite sekunde dok sve bore ne nestanu. Ako bore nestanu odmah, vaša koža ima biološku starost od oko 20 godina. Ako su potrebne dve sekunde da bore nestanu, procenjuje se da koža ima biološku starost od 30 godina, nakon tri sekunde, to je 40 godina, nakon četiri sekunde, 50 godina, nakon šest sekundi i duže, koža je stara 60 i više godina.

Aktivne anti-aging supstance koje imaju smisla:

∙ NAPUNITE HIDRATANTNE REZERVOARE: hijaluronskom kiselinom, glicerinom, ureom, ceramidima, betainom, aloe verom, alantoinom, ekstraktom krastavca.

∙ JAČAJTE BARIJERU KOŽE: u obliku visokokvalitetnih biljnih ulja kao što su ulje noćurka, divlje ruže, arganovo ulje, ulje iz koštica grožđa i maslinovo ulje.

∙ AKTIVIRAJTE ZAŠTITU ĆELIJA KOŽE: sa vitaminom C, vitaminom E, koenzimom Q10, provitaminom A, šipkom, peptidima, zelenim čajem, algama.

∙ JAČAJTE ELASTIČNOST: retinolom, a delovanje mu dodatno podstaknite vitaminima C, E, peptidima.

U dm-uz potražite Balea negu za kožu koja odgovara vašim potrebama.