Active Beauty
Bez stresa: Ideje za kontemplativni period praznika

Mirno vreme

Bez stresa: Ideje za kontemplativni period praznika

U poslednjim nedeljama kalendarske godine novogodišnji stres se poprilično nakuplja. Mnogo je stvari na listi obaveza: treba da nabavite fenomenalne poklone za najdraže, isplanirate porodičnu trpezu i još jednom detaljno očistite stan – u ovoj žurbi često nema vremena za predah. To vreme je, međutim, veoma važno za uživanje u kontemplativnom periodu praznika. Pet ideja o tome šta ove godine možemo da uradimo drugačije.

Pet ideja za kontemplativni period adventa

1. Počnite da se radujete Božiću ranije

Predivni period adventa nikako ne može da počne prerano. U odgovarajuće raspoloženje se prebacujemo tako što ukrašavamo stan u duhu praznika. Možemo tu i tamo da stavimo poneku grančicu bora, okačimo papirnu zvezdu na prozor ili postavimo adventski kalendar, na taj način polako raste radost iščekivanja velikog praznika.

Pečenje kolačića je takođe neizostavni deo kontemplativnog perioda praznika. Pustite novogodišnju plej-listu i bacite se na posao! Ako vas novogodišnja pekara asocira samo na stres, napravite atmosferu pomoću prijatnog mirisa za prostorije.

2. Uživajte u malim trenucima za više kontemplacije

Mnogi ne mogu da zamisle praznike bez stresa. Ali mali trenuci su svuda, oni pripadaju samo nama. Treba samo pažljivo da gledamo. Šta nam pomaže u tome: ponovno otkrivanje unutrašnjeg deteta. Pao je prvi sneg? Onda ne razmišljajte mnogo već lezite u belu raskoš i napravite snežnog anđela. To vas garantovano uvodi u dobro raspoloženje i čini da nakratko zaboravite božićni stres!

Ono što takođe usporava svakodnevicu, ne samo tokom kontemplativnog perioda adventa: svako jutro ili svako veče odvojite pet minuta za sebe kako biste zapalili sveću i meditirali ili popili šolju čaja.


3. Učinite potragu za poklonima posebnim doživljajem

Last minute kupci znaju da pod pritiskom vremena na kraju grabe poklon koji možda ne ide najbolje uz osobu kojoj je namenjen. Rešenje može da bude da smanjite plimu poklona – i to u igri Tajni Deda Mraz. Tako kupujete samo poklon o kom ste dobro razmislili i koji možete održivo da upakujete. Sve naše ideje za poklone možete da pogledate ovde.

Za kontemplativni period adventa najbolje je da poklone kupite u lokalnoj prodavnici ili na pijaci – ili da sami napravite, odnosno ispečete poklon. Ako želite da izbegnete krcate trgovačke zone i šoping centre, idite u kupovinu van špica. Još jedna mogućnost: smestite se udobno u fotelju uz šolju čaja i nabavite poklone sasvim jednostavno – onlajn, na primer, na dm.rs.

4. Svakog dana pomalo slavite praznike

Šta bi bili praznici bez mnogo poezije, pesme i priče koja je pisana i komponovana za ovaj poseban period u godini? I, ruku na srce: koliko ih znamo? Deci pričinjava veliku radost da svakog dana nauče jednu kraću (ili možda dužu) recitaciju napamet, pročitaju čarobnu prazničnu priču ili uvežbaju da pevaju novu pesmu.

Ili budite kreativni i svakog dana beležite svoj božićni momenat u bullet dnevniku (Bullet Journal) – u vidu kratkih stihova, crteža, recepata ili fotografija. Mogućnosti su raznovrsne a izbor prepušten samo vama.

5. Kontemplativni period praznika: Vratite nešto životu

Kada se osvrnemo na godinu koja se uskoro završava, možda nam nije uvek lako da budemo zahvalni na iskustvima kroz koja smo prošli. I ne moramo! Važno je da prihvatimo stvari i obeležimo ih kvačicom u sebi. Ipak, mnogi od nas upravo sada imaju potrebu da nešto uzvrate. Na primer, finansijskom donacijom humanitarnoj organizaciji ili volonterskim angažmanom. To može da bude lepa ideja i u manjem formatu: šta mislite da umesto čestitke ove godine napišete zahvalnicu – sebi, a možda i drugima?