Active Beauty
Boks: sport za žene

Pun pogodak

Boks: sport za žene

Boks je stvar za muškarce? Šališ li se? Trenutno sve više žena navlači rukavice! Zašto je ženski boks popularan koliko i uobičajeni trening – i zašto je taj trend zapravo comeback. 
Žene su oduvek morale da „boksuju“ u svakodnevnom životu. Sada su mnoge borbu pesnicama otkrile i kao sport. I ima ih sve više. Trening boksa ne samo da vas održava u kondiciji već i jača samopouzdanje – i predstavlja uzbudljiv izazov. Međutim, žene zapravo nisu novost u bokserskom ringu: ženski boks bio je popularan još u 18. veku.

Istorija pokazuje: boks je oduvek bio stvar za žene

Verovatno prvi zvanični meč boksa za žene u istoriji najavljen je u Londonu 1722. godine – između Elizabet Vilkinson (Elizabeth Wilkinson) i Hane Hifild (Hannah Hifield). Zatim je 1911. godine objavljen prvi nemački udžbenik „Boks. Mačevanje prirodnim oružjem“, autora Džoa Edvardsa (Joe Edvards), koji je u njemu pohvalio ženski boks. Ipak, pokušaji da se ženski boks uvede kao olimpijska disciplina nisu uspeli.


U vreme Vajmarske Republike boks se u početku izvodio u vodviljima – ali i u bečkom Prateru – s fokusom na zabavu. U Evropi su bokserski mečevi bili česti i u privatnim salonima. Tada su počele da boksuju i emancipovane umetnice poput Marlene Ditrih (Marlene Dietrich). A 30-ih godina 20. veka između žena su se održavali bokserski mečevi koji su imali jasan borilački karakter. Favoritkinja je u to vreme bila Bečlijka Lizi Dorej (Lizzi Dorey).


Posle Drugog svetskog rata ženski boks je bio predmet opšteg podsmeha. Zvaničnog priznanja nije bilo do kraja 20. veka, kada su udruženja počela da organizuju veća takmičenja. Prvo svetsko prvenstvo odigralo se 2001. godine, a 2012. godine boks za žene konačno je postao nezavisna disciplina na Olimpijskim igrama – više od 100 godina nakon prvih mečeva olimpijskog boksa za muškarce.

Moderni boks: Zašto žene danas ulaze u ring

Među publikom, boks je jedan od najpopularnijih sportova. Važne borbe prikazuju se na televiziji u više od 150 zemalja, a svako dete zna za legende poput Muhameda Alija (Muhammad Ali) ili Majka Tajsona (Mike Tyson). Međutim, ima mnogo razloga koji govore u prilog tome da i sami započnete da se bavite ovim sportom. Za neke žene boksere svi oni su aktuelni.

Ženski boks kao trening za celo telo

U boksu svakim udarcem trenirate ramena, ruke, grudi i leđa. Uz to, čučnjevi i izmicanje angažuju dubinsku muskulaturu sredine tela – ali i bočni mišići stomaka svakako dolaze na red. Pored toga, boks je savršen trening za svakog ko želi da poboljša ravnotežu i pokretljivost. I to važi za svaki vrhunski sport.

Ženski boks kao sportski izazov

Čak je i trening zabavan. Na kraju krajeva, ne radi se samo o „udaranju“, već pre svega o tehnici i taktici. Kako mogu pravilno da procenim protivnika? Kada je najbolje vreme da se zada ciljani udarac?

Ženski boks kao podsticaj samopouzdanju

Boks je takođe trening za dušu. Sportistkinje uče da bolje percipiraju svoje telo i da zadaju efikasan udarac uprkos maloj težini. Pored toga, trenira se hrabro jurišanje napred – tako se oslobađate strahova i agresije.

Ženski boks kao sredstvo za sagorevanje masti

Tokom sat vremena boksa telo sagori oko 1.200 kalorija. Sa tri sata treninga nedeljno gubite pola kilograma čiste telesne masti – očigledan nokaut za neželjene kilograme. Pored toga, figura se oblikuje pokretom i treningom snage pri velikim brzinama. A izgradnja mišića obezbeđuje trajni uspeh.

Boks kao hobi: kako izgleda trening?

Trening boksa obično započinje zagrevanjem tokom kog možete prilično da se oznojite. Tipične vežbe za zagrevanje uključuju obuku za preskakanje užeta ili kružne treninge. Tek kada se telo zagreje, stavljate bokserske rukavice i počinjete da vežbate na vrećama peska. Nakon toga obično slede vežbe s partnerima, za koje je potrebno mnogo hrabrosti.
 
Međutim, amaterski boks nije naročito opasan: istraživači sa Instituta Karolinska u Stokholmu u dugogodišnjoj studiji utvrdili su da ovaj sport nema veće faktore rizika od fudbala ili atletike. Ako i dalje ne želite da uđete u ring, možete samo da učestvujete u treningu i iskoristite brojne fizičke prednosti fitnes boksa.