Seme lana: Pet činjenica o ovoj supernamirnici

1. Seme lana je prepuno hranljivih materija

Da li ste znali da seme lana ima najveći sadržaj biljnih omega-3 masnih kiselina? Između ostalog, one deluju protivupalno i snižavaju krvni pritisak. Seme lana takođe obezbeđuje magnezijum, vitamine E, B1, B2, B6 i folnu kiselinu. Međutim, ova supernamirnica sadrži i folnu kiselinu (vitamin B9), pa ne bi trebalo da uzimate više od dve supene kašike ovog semena dnevno.
 

2. Seme lana neguje kožu

Seme lana sadrži lignane, biljne strukture koje su slične estrogenu. Oni uravnotežuju hormonski balans i stimulišu stvaranje kolagena – što deluje pozitivno i na ten. Šta kažete na masku za lice „uradi sam“ od semena lana i vode? Njom stimulišete cirkulaciju krvi i sužavate proširene pore.
 

3. Seme lana pomaže crevima

Seme lana deluje protiv zatvora: sluz koju sadrži može da apsorbuje velike količine vode i tako se povećava zapremina crevnog sadržaja. Zbog efekta podmazivanja koji potiče od ulja koje se nalazi u semenu lana, sadržaj se zatim brzo transportuje prema izlazu. Uzgred, mleveno seme lana ima intenzivnije dejstvo nego celo. Važno: unosite mnogo vode!
 

4. Seme lana je svemoguće u kulinarstvu

Seme lana može da se koristi u kulinarstvu na najrazličitije načine: u vidu celog semena, kao mleveno (kao preliv preko muslija ili kaše), u sitno mlevenoj formi (kao brašno visokog sadržaja vlakana i niskog sadržaja ugljenih hidrata) ili u ceđenom obliku kao ulje (ukusa orašastih plodova, savršeno kao preliv za salatu, ali pažnja: ne zagrevajte ga!) – zdravo je i ukusno u svakom obliku.
 

5. Seme lana sprečava jake napade gladi

Ako jedete seme lana, veća je verovatnoća da ćete držati ruke dalje od kesice čipsa. Sa čim je to povezano? Vlakna koja su sastojak ovog semena nabubre u želucu, prošire se u njemu i dovode do osećaja sitosti koji dugo traje. Pored toga, nivo šećera u krvi raste polako nakon što ste jeli seme lana – čime se sprečavaju jaki napadi gladi.

 

Naša eskpertkinja:

Mag. dr Barbara Holštajn (Barbara Holstein), nutricionistkinja na Institutu za preventivnu medicinu SIPCAN (sipcan.at).