Zamislite da stojite pred ogledalom, nenašminkani i goli, i mislite: „Aha, pa to sam ja”. Prihvatate se bez osuđivanja, bez kritikovanja, ali i bez odobravanja. Ovako biste metaforički mogli da gledate na samoprihvatanje. Sa psihoterapeutkinjom mag. Heidemarie Eder ulazimo dublje u temu i učimo kako da počnemo da prihvatamo sebe i šta pomaže ako ne uspete da prihvatite sebe i postanete srećni.

Gospođo mag. Eder, šta znači samoprihvatanje?

Sposobnost da prihvatite sebe onakvima kakvi jeste: sa svim svojim vrlinama i slabostima, uspesima i greškama. Oni koji prihvataju sebe mogu da se nose sa sopstvenim greškama i neuspesima, ne obezvređuju se i ne osuđuju se – ukratko, mogu da postanu srećni u životu. Samoprihvatanje znači razumevanje sebe i učenje iz negativnih iskustava bez obeshrabrenja

Da li je samoprihvatanje ključ za sreću?

Samoprihvatanje je važan aspekt ličnog razvoja. Pomaže da izgradite zdrav odnos sa samim sobom i da vodite samoodređen, ispunjen život.

Zašto je mnogima toliko teško da prihvate sebe?

Živimo u društvu koje zahteva visok nivo prilagođavanja i postignuća. Od nas se traži gotovo nedostižan telesni ideal i večna mladost. Naše društvo nije baš tolerantno prema greškama i podrazumeva školski sistem koji se fokusira na nedostatke umesto na prednosti. Ove vrednosti su nam usađene od malih nogu tako da ih internalizujemo a da ih nikada ne preispitujemo. Rečenice poput:

  • „Nisi dovoljno dobar.“
  • „Nisi to zaslužio.“
  • „Niko te ne voli takvu kakva jesi.“
  • „Predebeo si, nesportski si tip, lenj si“, itd., otkrivaju unutrašnjeg pokretača i kritičara koji nas sprečavaju da prihvatimo i volimo sebe. Naravno, to nas onemogućava da postanemo srećni.

Kako se samoprihvatanje razlikuje od ljubavi prema sebi?

Samoprihvatanje je preduslov i osnova ljubavi prema sebi. Samoprihvatanje omogućava priznavanje sopstvenih nesavršenosti i ućutkivanje unutrašnjeg kritičara. Ljubav prema sebi nadilazi prihvatanje i uključuje dobronameran, saosećajan stav prema sebi – u kombinaciji s brigom o sebi, naročito u teškim okolnostima.