Menu

Šta je alternativa dezodoransima sa aluminijumom?

I dezodoransi koji ne sadrže aluminijum sprečavaju znojenje i neprijatne mirise.

Home » Lepota » Šta je alternativa dezodoransima sa aluminijumom? - 04.2017

Skoro da ne postoji drugi sastojak u kozmetičkoj industriji koji bi proteklih godina pobudio toliku pažnju, baš kao što skoro da ne postoji osoba koja ne zna koliko je taj sastojak štetan. Skoro da ne postoji osoba koja nije razmišljala o korišćenju alternative. Reč je o aluminijumu, a da se ovaj laki metal nalazi u dezadoransima, odnedavno je objavljeno široj javnosti. Mada aluminijum ima neku funkciju u našem pazuhu, nije jasno kakva je ona.

Aluminijum hlorohidrat, kako se tačno zove, se sve češće dovodi u vezu sa rakom dojke i alchajmerovom bolešću jer navodno povećava rizik od obolevanja. Nedvosmislene naučne potvrde još nema, brojne studije donose oprečne zaključke, neke druge, opet, sasvim konkretne. Ali sasvim je jasno da su aluminijumske soli trenutno pod lupom. Bez obzira na to jesu li su zaista štetne ili ne, proizvod koji ne sadrži aluminijum – je dobra alternativa. Na kraju krajeva, bolje sprečiti nego lečiti.

Brojni proizvođači, posebno proizvođači konvencionalne kozmetike, postupaju uzorno u najvećoj mogućoj meri. Prepoznali su problem, ili trend, – svato neka tumači kako mu je drago – i zabranili su upotrebu aluminijum hlorohidrata u svojim proizvodima. Skoro svake nedelje novi dezadoransi se slažu na police prodavnica na kojima stoji natpis „0 % aluminijuma” ili „Bez aluminijuma”. Izbor zaista ispunjava svaku želju.

Preporučujemo:

CD deo roll on 50 ml sa mirisom vodenog ljiljana pruža svežinu tokom 24h. Idealno za osetljivu kožu. Ne sadrži aluminijumove soli, soli, parabene i boju.

Kako je aluminijum uopšte dospeo u dezadoranse?

Činjenica je da su dezodoransi, i to u prvom redu antitranspiranti, donedavno bili nezamislivi bez aluminijumskih soli, pa u takvom obliku nisu ni bili dostupni na tržištu. Izuzetak su proizvodi poznatih proizvođača prirodne kozmetike poput Welede, Lavede ili alverde koji već godinama kombinuju biljne aktivne materije radi smanjenja transpiracije i neprijatnog mirisa znoja.

Preporučujemo:

NEUTRO ROBERTS Fresco deo sprej garantuje svežinu tokom celog dana.

 

Ali kako deluju aluminijumske soli u dezodoransima? U principu, postoji razlika između antitranspiranata i dezadoransa. Prvi u značajnoj meri napadaju sam koren problema i upravo tu aluminijum igra važnu ulogu. Treba imati na umu da aluminjumske soli deluju na kožu tako što ona zateže, a pore začepljuju. Rezultat je da se manje znojimo, odnosno bolje rečeno, znoj ni ne može da se oslobodi kroz pore.

Dezodoransi, s druge strane, ne sprečavaju znojenje, nego samo neutrališu neprijatan miris. Važno je da dezadoranse, posebno antitranspirante, nikada ne nanosimo na sveže obrijanu kožu. Oštećena koža – a teško da koža neće biti oštećena nakon brijanja – upija puno veće količine aluminijuma, parfema ili konzervansa. Zato se preporučuje da kozmetičke proizvode koji sadrže aluminijum, nanosite samo na zdravu kožu jer u tom slučaju obrambena funkcija kože jako dobro funkcioniše.

Preporuka: ako želite da se zaštitite od prekomerne količine znojenja ispod pazuha, možete da koristite maramice za pazuhe (npr. Baleine). Tako ćete sigurno izbeći tragove znojenja.

Možemo li da mirišemo dobro i ako ne koristimo aluminijumske soli?

Da, možemo, i to jako dobro. U tom kontekstu zaista se dogodila promena u načinu razmišljanja jer smo dobili alternativu koja ni po čemu ne zaostaje za tradicionalnim dezadoransima.

Preporučujemo:

Balea deo sprej Sensitive 200ml. Pogodan za posle brijanja. 24h zaštite. Neguje osetljivu kožu. Ne sadrzi soli aluminijuma (ACH). Bez alkohola (etanola).

Nove formule dezadoransa sadrže visok stepen antimikrobnih supstanci koje umanjuju broj bakterija, uzročnika neprijatnog mirisa. To znači da se blokiraju procesi zbog kojih znoj ima neprijatan miris. Upotrebljavaju se bazični minerali koji neutrališu kiselost znoja i tako zaustavljaju rast velikog broja bakterija koje uzrokuju neugodne mirise.

Eterična ulja i biljni ekstrakti isto tako mogu da spreče enzimsku razgradnju znoja koja uzrokuje stvaranje neprijatnog mirisa. Kao konzervans se, na primer, koristi vitamin C. Prirodni sastojci poput korijandera, nara, konoplje ili eukaliptusa štite od nastajanja neprijatnog mirisa. Dezodoransi koji ne sadrže aluminijum na taj način efikasno pomažu kod znojenja, ali i sprečavaju moguće zdravstvene rizike.

Prema gore
OKViše informacija