Menu

Kako da konačno zagrejemo hladne ruke i noge?

Evo koji razlozi se kriju iza toga i kako da ih izbegnete.

Home » Zdravlje » Kako da konačno zagrejemo hladne ruke i noge? - 02.2021

Bez obzira na to da li je zima ili leto i da li ste se toplo „upakovali“, hladne ruke i noge su vaši uporni pratioci? Otkrivamo razlog za to i imamo najbolje savete za ozeble prste na rukama i nogama.

Šetnja gradom s rukom u ruci, prijatno veče u partnerovom zagrljaju ispod pokrivača ili masaža? Bilo bi pravo uživanje kada ne bismo tako često slušali šokirani glas koji izgovara: „Brrr, ruke su ti kao led!“ Šta možemo da učinimo? Pre svega, da razjasnimo zašto se to dešava – a zatim ćemo vam reći šta možete da uradite protiv hladnoće ruku i nogu.

Hladne ruke i noge: evo šta su razlozi

Zašto se uopšte smrzavamo? Smrzavanje je zaštitni mehanizam tela. Kada je veoma hladno, naš organizam pokušava da održi temperaturu vitalnih organa i mozga na stalnih 37 stepeni i zato podstiče cirkulaciju u tim delovima tela. Koža i ekstremiteti snabdevaju se krvlju sekundarno i naše ruke, noge, nos, čak i uši, zato počinju da se smrzavaju. Osim toga, sloj tkiva na rukama i nogama je posebno tanak tako da smo na tim delovima tela direktnije izloženi hladnoći. To je, uostalom, i razlog što su nam zimi ruke često suve.

Za trajno lošu prokrvljenost ruku i nogu mogu da postoje i zdravstveni razlozi. To, na primer, mogu da budu smanjena funkcija štitne žlezde, veoma nizak krvni pritisak ili malokrvnost. Duže vreme vas muče hladne ruke i noge i primećujete da to nije zato što ne nosite rukavice ili vunene čarape? U tom slučaju preporučujemo da posetite lekara kako biste otkrili razlog. Naročito ako primetite i promene na koži, bolove, peckanje, utrnulost ili otoke, vreme je da se obratite lekaru.

Hladne ruke i noge: šta pomaže

Naše životne navike imaju veliki uticaj na naše zdravlje i samim tim na našu cirkulaciju. Evo nekoliko korisnih saveta i preventivnih mera protiv hladnoće ruku.

 1. Instant saveti:

Ledene ruke – brzo rešenje, molim! Ovo su naši najbolji saveti koji zagarantovano pomažu.

 • Toplota iznutra: Da li ste za topli napitak i želite li da pri tome učinite nešto dobro za svoje telo? DA! Šolja toplog kakaoa, čaja (najbolje od đumbira) ili kafe ugrejaće vas iznutra, a hladne prste možete dodatno da zagrejete na vrućoj šolji.
 • Grejači za stopala i ruke: Toplotni jastučići u obući ili praktični džepni grejači sprečiće da se naši ekstremiteti rashlade.
 • Kupka za stopala ili ruke: Deset minuta držite stopala i šake u toploj vodi i temperatura će se vratiti u normalu i kod najvećih zimogrožljivaca među nama.

Savet: Nekoliko kapi eteričnih ulja zagrejaće istovremeno i naš duh!

 • Kretanje: Jedan krug šetnje oko zgrade, deset čučnjeva, usisavanje ili pranje prozora takođe pomažu protiv akutne hladnoće ruku ili nogu tako što podstiču cirkulaciju – pomoć, dakle, stiže i uz sport i kućne poslove.

 

 1. Stimulacija cirkulacije:

Ljudi koji imaju hladne ruke i noge uglavnom imaju i nizak pritisak. S ovim savetima možete da podstaknete rad kardiovaskularnog sistema.

 • Redovan sport: Bilo da se odlučite za vožnju bicikla, trčanje ili trening snage, sport ubrzava cirkulaciju krvi i zato je apsolutni broj 1 u borbi protiv hladnih ruku i nogu. Idealno bi bilo da sportske aktivnosti uvedete u jutarnju rutinu i započnete dan zagrejani!
 • Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom: Hladna voda je dobra za imunološki sistem, to nam je već poznato iz teme o kupanju u ledenoj vodi. Slično je i sa naizmeničnim tuširanjem toplom i hladnom vodom: razlika između toplog i hladnog podstiče našu cirkulaciju i dugoročno osigurava da se ekstremiteti sporije hlade na hladnoći.
 • Masaže: Hladne ruke za radnim stolom? Pokušajte da svakodnevno po nekoliko minuta vežbate prste gimnastičkim i antistres lopticama. Možete i bez loptice: stistnite šake u pesnice, a zatim ispružite prste – ponovite otprilike 20 puta.

 

 1. Zdrav stil života:

Pored dovoljno kretanja, zdrav životni stil je alfa i omega dobre cirkulacije. Ovi faktori utiču na hladnoću ruku i nogu:

 • Ishrana: Loša ili jednolična ishrana može da dovede do nedostatka vitamina i minerala i da bude razlog što su nam ruke hladne. Unos premalo tečnosti takođe dovodi do slabog krvotoka i hladnih ekstremiteta.
 • Stres: Kada smo pod stresom, naše telo luči više adrenalina i krvni sudovi se sužavaju – hladni ekstremiteti su tada neizbežni! Pokušajte da se češće svesno opuštate, na primer uz meditaciju, pisanje dnevnika ili pauzu u kadi.
 • San: Umor i osećaj hladnoće direktno su povezani. Zato priuštite sebi dovoljno mirnog sna.
 • Pušenje: Mnogi pušači imaju hladne ruke jer pušenje (kao uostalom i alkohol) pogoršava cirkulaciju krvi.
Prema gore
OKViše informacija