Menu

Vodič za parfeme – uticaj mirisa

Kako deluju parfemi.

Home » Lepota » Vodič za parfeme – uticaj mirisa - 12.2018

Čovek ne samo da zrači energijom, snagom, samopouzdanjem i strastvenošću, već se može tim mirisnim notama i namirisati. Sve što vam je potrebno je pravi parfem.

Odrasla osoba udahne oko hiljadu puta na sat. I sa svakim od ovih udisaja, vazduh unosi mnogo mirisa u nos. 30 miliona ćelija za miris koje se nalaze u nosu primaju mirise i analiziraju miris uz pomoć 350 različitih receptora za miris. Ti mirisi mogu da izazovu simpatije ili osećaj ljubavi, da pruže jutarnju svežinu i lepršavost i poboljšaju našu produktivnost. U zavisnosti od toga koja su osećanja zaokupljena i koje reakcije izazivaju u mozgu.

Ovako miriše uspeh

Miris tela igra veoma važnu ulogu, jer prenosi određenu poruku. U radijusu od jednog do dva metra, miris okružuje svog nosioca i sadrži mnoštvo informacija, Na primer, informacije o tome koliko je upravo neko srećan, uplašen ili pod stresom. Ovaj takozvani „utisak mirisa“ je izuzetno važan za izbor partnera, prijatelja ali je važan i u poslovnim odnosima jer miris ima veliki uticaj na doživljaj osobe.

Međutim sa pravim mirisnim notama, može mnogo da se postigne. Nanošenjem parfema na vrat, zglobove, gornji deo tela ili kosu, veštačke arome odvlače pažnju od sopstvenog mirisa. Umesto olfaktorne poruke koja ukazuje na stres i nelagodu, svež miris kombinacije mirisa limuna+hrastove mahovine, mošusa, bušina obuzima drugu osobu, a ove kombinacije mirišu mnogo bolje. Samopouzdanje, orijentisanost na postignuća i želja za uspehom povezani su sa tim pomalo drvenim mirisima citrusa. Nije ni čudo da su parfemi ovog mirisnog tona toliko popularni u poslovnom svetu. S druge strane, vlastita snaga i stabilnost mogu da se naglase drvenim i začinskim mirisnim notama. A oni koji generalno žele da razviju dobro raspoloženje u kancelariji, pribegavaju parfemima sa mirisima lišća i narandže. Većina ljudi miris povezuje sa letom i suncem i stoga su veoma pozitivno ocenjeni.

Miris trenira um

Prava aroma može da učini dosta za vašu karijeru. Ostavite dobar utisak prilikom intervjua za posao ili kod vaših kolega na poslu. Odgovarajuće note mirisa koje se koriste u svakodnevnom poslovnom danu, takođe mogu da doprinesu povećanju radnog učinka. Prema istraživanjima, jasmin stimuliše moždanu aktivnost, pepermint poboljšava koncentraciju, a ruzmarin i bergamot se koriste za oslobađanje uma i povećanje kreativnosti. Sasvim nezavisno od samog mirisa koji nas okružuje i sam proces udisaja parfema je dobar trening za mentalnu spremnost.

Mirisi, koji stimulišu dobro raspoloženje od ranog jutra

U svakodnevnom životu pravi izbor parfema može da olakša i ulepša život. Zeleni i citrusni mirisi utiču na jutarnje pozitivno raspoloženje što ih čini odličnim izborom za one koji se ujutru teško bude. Svako ko upotrebljava takve mirise izgleda svežije i dinamičnije a ujedno je pun nove energije. Takođe su osnažujući stimulansi i zeleni čaj i kafa i to ne samo prilikom konzumiranja, već i prilikom udisaja.

Isti princip važi i za slatke mirisne note kao što su čokolada, vanila ili karamela, koje takođe utiču na lepo raspoloženje. Miris arome izaziva da se osećate ushićeno, čak i ako nemate slatkiše pri ruci. Tako se takozvani gurmanski parfemi svrstavaju u pozitivne pratioce u toku sumornih dana. Pozitivan sporedni efekat jeste što sa njima možete da prevarite želju za hranom.

Mirisi za smirenje i opuštanje

Ako su nam potrebni mir i relaksacija, parfem sa lavandom je najbolji izbor. Taj miris ne samo da pomaže usled napornih sastanaka ili poslovnih pregovora, već i uveče kada želite da se isključite od svega. Lavanda je jedan od najbolje proučenih mirisa. Otkriveno je da lavanda povećava alfa vibracije, koje su jasan pokazatelj relaksacije. Istraživači su takođe otkrili da ima dobar učinak kao i određeni lekovi kod anksioznih poremećaja.

Ali i drugi mirisi imaju neverovatan uticaj na telo i psihu. Miris zelenih jabuka je idealan za one koji pate od klaustrofobije. U parfemima, on deluje oslobađajuće, pogotovo što nesvesno podseća na prostranost koju priroda nudi, a u ulozi osveživača za sobe je odličan izbor za male prostorije. Isto važi i za vodene mirise, koji kada se udišu podsećaju na more i odmah stvaraju osećaj slobode i pokretljivosti.

Koji parfemi podmlađuju?

Na pitanje koji miris garantuje da ćete se osećati mlađim ne postoji samo jedan odgovor. Zato što su to obično mirisi koji podsećaju na vašu mladost. Na jednom američkom istraživanju, stariji od 60 godina reagovali su posebno sentimentalno na miris sveže pokošene trave, dok je kod mlađe populacije taj miris jedva izazvao bilo kakvu reakciju. S druge strane, 20-30 – godišnjaci su bili asocirani na detinjstvo mirisima markera, određenih deterdženata, omekšivača ili plastelina. Eksperiment koji je vršio istraživač mirisa Alan Hirsch je pokazao da su žene koje nose na sebi miris grejpa, bile procenjene za šest godina mlađe od strane muškaraca.

Zavodljive note

Najbolji parfemi za flert su parfemi sa voćnim mirisnim notama. Oni zrače sa radošću i energijom i pružaju pozitivna osećanja. Breskve i ananas su posebno popularni kod odabira partnera, dok oni koji vole crvenu ribizu ili krušku ukazuju da su pravi avanturisti i imaju izraženu potrebu za zadovoljstvom.

Za divne i romantične žene važe one koje nose cvetne mirise. Jasmin i iris deluju zavodljivo, orhideje misteriozno dok ruže asociraju na veliku ljubav. Pored cvetnih i voćnih mirisnih nota i među orijentalnim i drvenim mirisima ima nekoliko izuzetnih umetnika za zavođenje. Za sandalovo drvo, mošus, amber, cimet i vanilu se kaže da imaju afrodizijačka svojstva i popularan su sastav u atraktivnim muškim i ženskim parfemima.

 

Prema gore
OKViše informacija