Active Beauty
Prirodna nega kose i kože

Lekovite biljke.

Prirodna nega kose i kože

Prirodni proizvodi nikada nisu bili ovoliko omiljeni, a kozmetičke kompanije se oslanjaju na moć biljaka. Pišemo o prirodnoj nezi kože i kose za muškarce.

Gel za stajlnig, serum protiv starenja, aktivni gel za tuširanje, tonik za kosu ili nega za područje oko očiju: ovi poznati pojmovi podsećaju na hemijsku laboratoriju, samo što proizvodi koje predstavljaju možete naći u prodavnicama koje prodaju prirodnu i bio kozmetiku.

Moglo bi da vas zanima

Jednostavno se umirite 

Potrošači pri izboru prirodnih proizvoda sve češće obraćaju pažnju ne samo na marketinška obećanja nego i na sastojke. Ispitivanja su pokazala kako prirodna kozmetika ima nekoliko nesumnjivih prednosti: probrane aktivne materije visoke vrednosti na kojima su sprovedena naučna ispitivanja. Brojni biljni sastojci imaju dugu tradiciju primene kod zaceljivanja rana, a dokazano podstiču prirodnu sposobnost obnove kose i kože.

Što je muškarcima potrebno za negu

Muška koža je deblja od ženske, ali uprkos tome nije otporna na štetne uticaje spolja. Zato su prirodni proizvodi za negu muške kože prilagođeni njenim specifičnim potrebama. Pouzdani biljni sastojci poput aloe vere, lavande i kamilice odgovaraju na individualne potrebe kože na potpuno prirodan način. Pritom ne morate da se odreknete nijednog proizvoda koji će vam pomoći na putu do blještavog tena: kreme za lice, losioni, gel za tuširanje, afteršejv, pena za brijanje i kreme sa anti-age efektom, svrstavaju se među standardne proizvode kada je reč o kozmetičkim linijama.

Kada je reč o negi kože i anti-age efektu, postavlja se pitanje da li je visokotehnološka kozmetička industrija u poređenju sa prirodnim sastojcima ipak malo naprednija, ali stručnjaci se slažu kako se starenje ne može zaustaviti ni sa jednim sredstvom koje se nanosi spolja. Koliko mladalački će neko da izgleda 90 % zavisi od gena a 10 % od životnog stila, a to znači kako se hranimo i da li pušimo, pijemo alkohol ili koristimo zaštitu od sunca. „Dodatno možemo da hidriramo kožu kako bi izgledala svežije. Upravo u tom pogledu prirodni kozmetički proizvodi zahvaljujući svojim aktivnim prirodnim sastojcima ne zaostaju za običnim proizvodima.

Šta čini prirodnu kozmetiku posebnom?

Prirodna kozmetika ima karakteristike zahvaljujući kojima se razlikuju od proizvoda za negu. Dobar primer su gelovi za tuširanje čiji se sastojci zaduženi za stvaranje pene, takozvani tenzidi, u proizvodima prirodne kozmetike ne proizvode iz mineralnih ulja nego iz ulja kokosa.

Prednost: tenzidi šećera ne narušavaju masni sloj kože u prevelikoj meri, ali zato se gelovi za tuširanje ne pene toliko intenzivno kao konvencionalni proizvodi. Slično važi i za šampone prirodne kozmetike. Prirodni dezodoransi mogu biti efikasni protiv neprijatnog mirisa znoja pri čemu štite kožu zahvaljujući cinkovom oksidu, žalfiji, limeti i matičnjaku. Meissnitzer: „Ako niste skloni pojačanom znojenju, ovakvi dezodoransi će vam biti dovoljni.“ Ali znojenje mogu da spreče samo antitranspiranti koji sadrže sporne soli aluminijuma.

 

Savet: prirodna kozmetika doprinosi zaštiti okoline jer ne sadrži parafinska ulja ili druge štetne sirovine.

I kreme za sunčanje na prirodnoj bazi pokazuju određene razlike u odnosu na konvencionalne proizvode jer sadrže mineralne filtere za zaštitu koji reflektuju sunce kao ogledalo. Dermatologija ljudima sa jako osetljivom kožom preporučuje mineralne zaštitne filtere jer se, prema sadašnjim saznanjima, zadržavaju na površini kože.

„Mineralni filteri cinkov i titanov oksid koji su dopušteni u prirodnoj kozmetici, ne omogućavaju viši stepen zaštite od ZF 20, što znači da ovakav stupanj zaštite u ekstremnim uslovima kao što su planine ili tropski predeli, nije dovoljan.“ U tom slučaju morate da nosite šešir i adekvatnu zaštitu, a ako je moguće, ostanite u senci ili, u posebnim slučajevima, uzmite hemijske blokatore sunca.

Kako da prepoznate prirodnu kozmetiku?

Najjednostavnije je da obratite pažnju da li je na proizvodu istaknut pečati koji garantuje kvalitet. Ali u tom području nema jedinstvenih oznaka, nego više njih koje se dodjeljuju prema sličnim kriterijumima. U slučaju svih sertifikovanih proizvoda možete da se oslonite na to da su korišćene materije prirodnog porekla, a to znači da su ulja, masti i voskovi, mirisi i boje, uz retke izuzetke, proizvedeni samo od biljnih, mineralnih i uz ograničenja, životinjskih sirovina.

Parafini ili silikoni kao i sintentički mirisi, boje i testiranja na životinjama i radioaktivna zračenja su u slučaju prirodne kozmetike tabu.

Izostanak polietilena

Isto važi i za materije sa hormonskim delovanjem. Sporni, zabranjeni proizvodi kao i sićušne čestice veštačkog materijala od polietilena ili sintetički filteri za zaštitu od svetlosti su zabranjeni u prirodnoj i biokozmetici. Eterična ulja su dokazano problematična, a posebno treba biti na oprezu kod esencija od nane, matičnjaka, pinjola i hrastovog lista jer u kod osetljivih osoba mogu da izazovu alergije.