Active Beauty
Udahnite duboko!

Sve u vezi aromaterapije.

Udahnite duboko!

Eterična ulja utiču na telo i dušu i bude životnu energiju. Šta sve može da se postigne sa biljnim supstancama objašnjava Sandra Haslinger aroma praktičarka sa sertifikatom.

Biljke su pametne. One proizvode mirisna eterična ulja kako bi se odbranile od štetočina, bakterija, virusa i gljivica. Ljudi takođe mogu imati koristi od ovih ulja. Mirisi prolaze kroz nos do mozga, tačnije u limbički sistem, gde se upravlja sećanjima i osećanjima. Tamo supstance razvijaju svoj efekat.

Međutim, mirisna eterična ulja se uz pomoć destilacije dobijaju iz biljaka. „To je dugotrajan i zahtevan proces, jer je potrebno iskoristiti mnogo biljne materije,“ kaže Sandra Haslinger, Aroma praktičarka sa sertifikatom iz Austrije. Čovek o kome je sada potrebno brinuti se, ne uživa više kao ranije u šumi, i sve slabije izlazi u prirodu.

„Sa uljem zelen bora može se ta posebna mirisna nota doneti u sobu“, kaže Haslinger. „Čini se da se osoba bolje i opuštenije oseća udišući taj miris.“ Kao što i miris bergamota i narandže mogu imati pozitivan uticaj na raspoloženje pacijenata u bolnici. „Dovoljno je poprskati kap eteričnog ulja na maramicu i mirisati.“

Koncentrisana snaga

Eterična ulja imaju do oko 400 sastojaka na kojima su vršena istraživanja. Prema tome, svako ulje ima nekoliko različitih efekata: gorska lavanda ima umirujući i balansirajući efekat. Menta i ruzmarin aktiviraju, poboljšavaju koncentraciju i stimulišu. Majčina dušica ima jak anti-bakterijski efekat i često se koristi kao antibiotik kod lekara stručnih iz oblasti aromaterapije. Ulje melise se preporučuje za čireve i herpes viruse, geranijum ruža uništava gljivice.

Pored zdravstvene nege i nege starih osoba, eterična ulja su takođe idealna za spa tretmane. U proljeće udišu novu životnu snagu u obliku aromatičnih masaža ili detoksikacijskih kupki. Klasično, esencijalna ulja se takođe koriste za stvaranje mirisa u prostorijama.

Za prolećnu svežinu u sopstvenom domu postaraće se ruzmarin ili limun. Čista prirodna ulja su takođe dobra u kuhinji. Esencije kao što su vanila, narandža ili crvena mandarina su ekstrahovane iz voćne kore i mogu se koristiti za kuvanje, pečenje ili mešanje sa uljem ili soli.

Obratiti pažnju na karakteristike kvaliteta

Kod kupovine eteričnih ulja, treba obratiti pažnju na određene tačke, posebno ako ih koristite ne samo kao mirisne note u prostoriji, već i direktno na telu ili u kuhinji. „Ono što je najvažnije, to je da se radi o ulju *100% čisto prirodno eterično ulje* ili *100% čisto eterično ulje*, kaže Sandra Haslinger. „To znači da su proizvodi zapravo prirodni.
Dalje indikacije su datum isteka roka za upotrebu, koji deo biljke je upotrebljen za proizvodnju eteričnog ulja, kao i ispravna botanička oznaka. U međuvremenu, postoje i proizvodi iz organski uzgojenih biljaka. i uz sve to: Naravno, cena može biti pokazatelj kvaliteta proizvoda. Da biste pravilno iskoristili mudrost biljaka, prvo morate i vi pametno da postupate.
Inače, određena ulja se ne preporučuju osobama sa osetljivom kožom, osobama sa respiratornim problemima i deci zbog nuspojava. Stoga, potrebno je pažljivo odabrati i najbolje je pre odabira posavetovati se sa stučnim aromaterapeutom.

KIRKA eterično ulje čajno drvo 10 ml

Uklopite se u proleće sa aromaterapijom

Aromatične kupke

Aroma kupke mogu poboljšati metabolizam. Narandža, limun, ruzmarin i smreka stimulišu. Noćna kupka sa lavandom, geranijum ružom, crvenom mandarinom ili narandžom, s druge strane, deluje opuštajuće i umirujuće. Međutim, esencijalnim uljima je potreban emulgator da bi se kombinovao sa vodom. Zato izmešajte pet do deset kapi aromatičnog ulja sa šoljom mleka, malo meda ili morske soli, a zatim dodajte sve u vodu za kupanje.

Aromatični tuš

Ovaj način terapije aromama pomaže kada počnu prolećne prehlade. Nakon tuširanja toplom vodom, gde se tom prilikom šire pore, mešavina aroma ulja će se i dalje širiti po mokrom telu ispod tuša. Zatim se ponovo tuširajte bez gela za tuširanje, tako da umirujuća isparenja aromatičnih ulja mogu efektivno da deluju. Nemojte ovaj tretman koristiti na maloj deci!

Aromatične obloge

Esencijalna ulja koja su dobra za stavljanje obloga na području jetre su ulja limuna ili celera. Pomešajte morsku so sa eteričnim uljima i dodajte u što topliju vodu. Umočite savijeni peškir u vodu sa uljem i dobro ga potom ocedite. Nanesite što topliju kompresiju na područje jetre. Zamotajte sa suvim peškirom i po potrebi stavite gumeni jastučić sa toplom vodom preko peškira. Oprez: ulje limuna u kombinaciji sa toplom vodom može izazvati iritaciju kože. Preporučuje se da koža bude nakon toga namazana kantarionom.

Aroma masaža

Kod ove terapije, eterično ulje se širokim potezima ruku umasira u telu. Na taj način može dobro da upije i da ima pozitivno dejstvo. Koji se miris koristi zavisi od trenutnog zdravstvenog stanja. Geranija ruža deluje umirujuće i ublažava stres. Ruža predstavlja samoljublje, ljubav, komunikaciju i zajedništvo. Mirisi kao što su bergamot ili crvena mandarina podižu raspoloženje. Vanila daje osećaj sigurnosti. Eterična ulja kao što su ruzmarin ili menta preporučuju se u proleće jer aktiviraju celo telo. Ako nemate vremena za masažu, samo nanesite ulje na telo odmah ujutro nakon tuširanja, da biste dobro započeli dan. Jedna do dve kapi eteričnog ulja koriste se na deset mililitara tečnosti. Kao osnova služe hladno presovana i prirodna biljna ulja.

                                                                                                                                         MeiLab masažno ulje lavanda 200 ml

Inhalacija

U slučaju malaksalosti i umora, suvo inhaliranje eteričnim uljem ima aktivirajući efekat. Da bi ste se pokrenuli dovoljno je da stavite kap ulja na papirnu maramicu bez mirisa, držite je na nosu i udahnite nekoliko puta. Ko nakon zimskog raspusta ima puno stresa na poslu ili svakodnevnom životu, može se opustiti uz mešavinu tehnika disanja i udisanja ulja od lavande namenjenoj za inhalaciju.

Mogućnosti za upotrebu:

Kod kuće: Nakon tuširanja ujutru, utrljajte ulje na telo (1-2 kapi eteričnog ulja na 10 ml ulja za kožu).
U pokretu: ponesite sa sobom u torbici malu flašicu eteričnog ulja i pomirišite je u pokretu s vremena na vreme.