Active Beauty
Vežbanje tokom menstruacije: na šta treba da obratite pažnju
Tekst: Astrid Doppler

Potpuno u pokretu

Vežbanje tokom menstruacije: na šta treba da obratite pažnju

Nije neobično da se mi žene osećamo malo više tromo nego inače neposredno pre i tokom menstruacije. Za to vreme nije potrebno da potpuno prekidamo trening. Uz odgovarajuća znanja, sport može da ima pozitivno dejstvo na našu psihičku i fizičku dobrobit tokom menstruacije.

Sport za vreme menstruacije – da ili ne?

Dobre vesti: vežbanje mnoge žene opušta i deluje na njih antispazmatično. Dobro je na to naterati sebe, čak i ako je neretko teško. S medicinskog gledišta, ne postoji kontraargument za sport za vreme menstruacije. Ako osetite neku posebnu nelagodu tokom onih dana u mesecu, nemojte da se ustručavate da konsultujete svog ginekologa. On može da vam preporuči aktivnosti koje odgovaraju vašim potrebama. Takođe ima smisla baviti se sopstvenim menstrualnim ciklusom, jer što više žena o tome nešto zna, to se faze ciklusa mogu bolje koristiti pojedinačno za trening i regeneraciju.

1. Odaberite pravi sport

Menstrualna faza zaista nije vreme za izlaganje pritisku ili za postavljanje novih sportskih rekorda. Umesto treninga snage ili napornih sprintova, prikladne su šetnje, lagani džoging ili vožnja bicikla, kao i vežbe istezanja i joge. Posebno opuštajuće joga poze kao što su poza deteta, mačka-krava i savasana mogu pomoći kod nelagode izazvane menstruacijom.

2. Ozbiljno shvatite signale svoga tela

Ako želite da se bavite sportom tokom menstruacije, važno je da slušate svoje telo i pružite mu ono što mu treba. Kao što je već pomenuto, vežbanje može da ima pozitivan učinak na ukupnu dobrobit, ali ako je bol prevelik, važno je telu pružiti potrebno vreme odmora. Svaka žena je jedinstvena, stoga je važno da otkrijete šta je najbolje za vaše telo i prilagodite trening sebi tako da se osećate dobro – emocionalno i fizički.

3. Obratite pažnju na ishranu

U prvim danima ciklusa telo i imunološki sistem posebno su osetljivi na infekcije. Stoga u ovom trenutku treba obratiti posebnu pažnju na uravnoteženu ishranu. Namirnice bogate vitaminima i magnezijumom ne samo da pozitivno utiču na sportske aktivnosti nego i na opšte stanje tokom menstruacije.

Budući da tokom tog razdoblja telo gubi dosta gvožđa, žene imaju veću potrebu za gvožđem nego muškarci. Osim toga, znojenjem gubimo i gvožđe. Ako se spoje pojačano znojenje kroz sportove izdržljivosti i gubitak krvi tokom menstruacije, povećava se rizik od nedostatka gvožđa. Kako bi se to izbeglo, posebno se preporučuju crveno meso, mahunarke, proso, bademi i zeleno lisnato povrće. Takođe, s vremena na vreme trebalo bi proveriti nivo gvožđa u krvi. Ako se cilj ne postigne odgovarajućom ishranom, potrebe za gvožđem mogu da se nadoknade i tabletama.