Active Beauty
Jačanje imunog sistema – 10 saveta koji deluju

Fit za zimu

Jačanje imunog sistema – 10 saveta koji deluju

Naš imuni sistem je malo čudo: on se neprestano bori protiv štetnih bakterija, virusa i drugih napadača – uglavnom tako da mi to i ne primetimo. Posebno u hladnoj sezoni, naš imuni sistem često je veoma oslabljen. Prehlada u sezoni može lako da se proširi u zatvorenom prostoru. Ali postoji mnogo kućnih sredstava i saveta o ponašanju koji će ojačati imuni sistem, što će vam pomoći da tokom zimskih meseci ostanete zdravi.

Jačanje imunog sistema: ovih 10 saveta može da vam pomogne

1. Jačanje mikrobioma pravilnom ishranom

Najlakši način da prirodno ojačate imuni sistem jeste preko stomaka: veliki deo odbrambenih snaga našeg tela nalazi se u crevima. Da bi mikrobiom podržao imuni sistem, korisne crevne bakterije moraju dobro da se „nahrane“. Fermentisana hrana, kao što su jogurt ili kiseli kupus, korisna je za crevnu floru i treba često da bude u našem jelovniku, posebno u zimskom periodu
 

2. Snaga biljaka protiv virusa i sličnih napasti 

Sveže voće i povrće obavezni su u kuhinji koja je orijentisana ka jačanju imuniteta, i to ne samo zbog vitamina i minerala. Ali da li ste znali da su neki sastojci u biljnoj hrani čak antibakterijski i antivirusni? Pre svega, sekundarne biljne supstance i eterična ulja ne podnose bakterije i virusi. Takvi sastojci su alicin (beli luk), ulja senfa (dragušac, ren, rotkvice), saponini (soja, leblebije, kikiriki), kao i timijan i biber. Đumbir je takođe jedan od prirodnih lekova za jak imuni sistem.

3. Vežbe na svežem vazduhu

UV zračenje ima prirodni dezinfekcioni efekat jer ubija bakterije. Pored toga, sunčeva svetlost pomaže telu da proizvodi vitamin D. Nivo vitamina D počinje da opada već u septembru, dostižući za većinu ljudi najnižu tačku u martu. Zato treba da iskoristimo svaku priliku da upijemo što više sunčeve svetlosti (napomena: koži je potreban dobar zaštitni faktor čak i zimi!).
 

Kako čajevi i šetnje u prirodi jačaju imuni sistem

4. Pijte dosta tečnosti

Dovoljna količina tečnosti važna je za imuni sistem, jer samo tako vitalni metabolizam može da teče nesmetano. Trebalo bi da se unosi najmanje 1,5 litra dnevno. Ovo održava sluzokožu dovoljno vlažnom i stvara efikasnu odbranu od virusa i bakterija. Ali često, posebno zimi, niste toliko žedni kao u toplijim mesecima. Apetit za tečnosti pobudiće aromatični čajevi, koji svojim sastojcima istovremeno jačaju imuni sistem, kao na primer zeleni čaj, čaj od kamilice i roibos čaj. Alkohol i kafu, s druge strane, treba da izbegavate.
 

5. Šetnje u prirodi

Šetnja u prirodi nije dobra samo za vežbanje – posebna mešavina vazduha čini razliku: drveće komunicira jedno s drugim putem prenosilaca supstanci koje emituje u eteričnim uljima. Ove terpene apsorbujemo kroz kožu i disajne puteve. Ovo usporava rad srca, smiruje vegetativni nervni sistem i jača naš imuni sistem.  
 

6. Pravilno provetravanje

Mi prosečno provodimo 90 odsto svog vremena u zatvorenom prostoru – udobna sofa je, posebno u hladnoj sezoni, često previše primamljiva. Redovno otvaranje prozora obezbeđuje razmenu vazduha i smanjuje njegovo opterećenje virusima i zagađivačima. Prostorije treba promajom da se provetravaju dva do četiri puta dnevno. Najbolje je da za to vreme napustite prostoriju kako se ne biste izlagali promaji i udisali prašinu i bakterije koje ona može da podigne.
Uzgred rečeno: Previše provetravanja takođe nije dobro: topao vazduh, koji može da apsorbuje više vlage od hladnog vazduha, ispušta se napolje i zamenjuje hladnim, suvljim vazduhom. Ako vlažnost padne ispod 30 odsto, koža i sluzokoža se isušuju i postaju podložnije klicama. Ovde mogu da pomognu ovlaživači vazduha ili vlažne krpe preko grejnih tela.
 

7. Sobne biljke za klimu u zatvorenom prostoru

Sobne biljke obezbeđuju bolju klimu u prostoriji i prirodno vlaženje vazduha. Do 90 odsto vode za navodnjavanje biljke filtriraju i vraćaju u životnu sredinu. Za to su posebno pogodne vrste s krupnim listovima kao što su sobna lipa, gnezdasta paprat, kiparska trava, fikusi ili aralije. U zavisnosti od intervala zalivanja, sobne biljke mogu da povećaju vlažnost za oko pet posto. Sa suvim grejnim vazduhom zimi, ovo je blagoslov za sluzokožu, a samim tim i efikasna prevencija od prehlade.
 

Smeh jača naš imuni sistem

8.Mnogo smeha je zdravo

Naša psiha ima veliki uticaj na naše fizičko blagostanje. Stres i briga utiču na naš imuni sistem. Pozitivne misli i smeh, s druge strane, jačaju našu odbranu od virusa i sličnih nevolja. Smeh oslobađa hormon sreće serotonin i smanjuje stres. Dakle, bez ikakvog obuzdavanja – , odgledajte smešan film ili napravite sebi atmosferu za gledanje serije na kauču. Najbolje je da to radite s porodicom i prijateljima, jer najlepše je ipak kada se smejemo zajedno.
 

9.Ljubljenje i seks

Ljubljenje jača imuni sistem, i to ne samo zato što nam popravlja raspoloženje. Bakterije i viruse apsorbujemo i partnerovom pljuvačkom – ovo stimuliše imuni sistem. Ljubljenje je stoga prirodna „oralna vakcina“ koja vežba naš imuni sistem. Seks takođe ima pozitivan efekat: naučnici s Univerziteta Wilkes-Barre u Pensilvaniji otkrili su da osobe koje su dva puta nedeljno seksualno aktivne imaju 30 odsto više imunoglobulina u pljuvački od seksualno neaktivnih osoba. Imunoglobulini su proteini koji cirkulišu u krvi i obavljaju različite zadatke. Drugi naziv za njih je antitela.
 

10.Kontrastno tuširanje i korišćenje saune   

Kontrastno tuširanje podstiče cirkulaciju krvi i jača imuni sistem. Dakle, prevazilaženje otpora se isplati! Ali kako funkcioniše kontrastno tuširanje? Uvek počnite od desne noge – ona je najdalja tačka od srca. Naizmenično tuširanje počinje toplom vodom a uvek se završava hladnom, tako da je ritam toplo/hladno, toplo/hladno. Idealno je trajanje od deset minuta. Nakon toga, bićete nagrađeni osećajem osveženja i zagrevanja.
Što se tiče toplog: Redovan odlazak u saunu takođe jača imuni sistem. Toplota širi krvne sudove i poboljšava cirkulaciju krvi. Pored toga, toplota telu daje iluziju veštački generisane temperature – telo reaguje aktiviranjem imunih ćelija. Pažnja: Ako ste već prehlađeni, ne bi trebalo da idete u saunu, jer bi to previše opteretilo vašu cirkulaciju.