Active Beauty
Večita želja – plava kosa: činjenice o plavoj boji kose

Poljubac sunca

Večita želja – plava kosa: činjenice o plavoj boji kose

Skoro da je u pitanju prirodni zakon: ako imate ravnu kosu, želite kovrdže, tamnokosi sanjaju o svetloj kosi i obrnuto. Međutim, plava kosa je veoma retka i željena.

Možda želimo svetliju kosu jer nas podseća na leto. Srećom, oni kojima priroda nije podarila zlatnu kosu mogu da pronađu pomoć. Zapitali smo se: zašto je plava kosa tako retka, koje opcije farbanja postoje i na šta treba da se obrati pažnja?

Činjenice o plavoj kosi

Prirodno plava kosa u brojkama

Samo dva procenta svetske populacije je prirodno plavo. Jer da bi dete imalo plavu kosu, oba roditelja moraju da imaju gen za plavu kosu i da ga prenesu na potomstvo.  
 
Sa prosečno 150.000 vlasi, plavuše imaju najviše kose na glavi (iako je tanja od kose drugih boja). Poređenja radi: brinete imaju u proseku oko 110.000 vlasi, crnke 100.000 a crvenokose oko 90.000 vlasi.

Plava kosa u detinjstvu, kasnije tamnija

 

Na fotografijama iz detinjstva imali ste svetloplavu kosu, a sada ste skoro brineta? Za ovo je odgovoran genetski program vašeg tela. Boju kose određuju dva pigmenta, takozvani melanini: Dok feomelanin određuje crvenkasto-plavu kosu, eumelanin je takozvani smeđe-crni pigment.
 
detinjstvu se proizvodi više svetlog pigmenta, međutim, s godinama, usled faktora rasta, hormonskih promena i velikog broja transmitera proizvodi se više eumelanina – i kosa tamni. Srećom, postoji mnogo načina da ponovo postanete plavuša.

Plava kosa: posvetliti ili izbeliti?

U principu, svaka kosa, bez obzira na to koliko je tamna, može da postane plava. Međutim, rezultat farbanja zavisi od prave tehnike i ličnih želja u pogledu boje kose:

  • Posvetljivanje: kao i kod svake boje, pigmenti i ovde igraju važnu ulogu. Prilikom posvetljivanja, s kose se uklanjaju prirodni pigmenti i istovremeno se dodaju veštački. Tamnoplava kosa može da se transformiše u prelepu zlatnoplavu ili boju meda. Pomoću ove tehnike kosa ne može više da se posvetli! Ova procedura uspeva samo kod kose koja nije farbana. Farbana kosa ne može da se posvetli na ovaj način!
  • Izbeljivanje: Ako prirodno imate veoma tamnu kosu, a želeli biste da imate svetloplavu kosu, onda je izbeljivanje jedina mogućnost. Ovde vodonik peroksid rastvara sve prirodne pigmente iz kose. Proces posvetljivanja odvija se na različitim nivoima boje od crvene preko narandžaste do žute i na kraju beloplave. Tek na kraju toniranje daje željenu nijansu kose od crvene preko zlatne do srednjeplave.

Četiri tehnike farbanja za plavu kosu

1. Balajaž plava

Ova moderna tehnika farbanja naročito dobro izgleda na plavoj kosi – i kada je kosa zaista duga. Kod balajaža, pramenovi se slobodnom rukom nanose na kosu, u različitim nijansama boja koje su samo malo svetlije od prirodne boje kose. Ova tehnika daje vašoj kosi prirodan izgled. I najbolje od svega: nećete morati tako brzo da se pozabavite izrastkom, jer se balajaž uopšte ne primenjuje na korenu kose. Nežniji je za kosu i nema uočljivog, tamnog izrastka.

 

2. Plavi pramenovi

Kada razmišljamo o klasičnim pramenovima, verovatno prvo pomislimo na guste svetloplave zebraste pruge na smeđoj kosi koje poznajemo iz naše mladosti. Plavi pramenovi su dobar način da posvetlite kosu a da ne morate da je celu izbelite. Često je dovoljno da neke pramenove kose ofarbate nekoliko nijansi svetlije i boja kose će već prefinjeno da se reflektuje na sunčevoj svetlosti dajući vašem izgledu svežinu. Naš savet: ofarbajte kosu oko čela malo svetlije – ovo će vizuelno da vam otvori lice.

 

3. Svetle nijanse plave bez farbanja

Međutim, ne morate obavezno da odete u frizerski salon da biste napravili svetle, plave nijanse u kosi.
 
Toniranje daje željenu nijansu. Loša strana je što se nijanse relativno brzo ispiraju, usled čega boja može da izgleda bezlično. Zbog toga treba redovno da nijansirate izbeljenu kosu. Za idealan rezultat veoma je važno da se tačno odredi početna boja kose.

 

4. Zbogom žućkastoj nijansi: nega plave kose

Posebna boja kose zahteva i posebnu negu! Pošto je izbeljena kosa već istrošena zbog posvetljivanja, potrebna joj je pre svega hidratacija. Redovni tretmani i nega kose su obavezni!
 
Kod prirodno plave ili izbeljene kose često se javlja žućkasta nijansa umesto željenog hladnog tona plave. Takođe, ako se često kupate u hlorisanoj vodi, vaša kosa brzo može da postane zelenkasta ili žućkasta. Ovo može da se popravi proizvodima za nijansiranje, kao što su srebrni šamponi, koji neutrališu tople tonove zahvaljujući plavoljubičastim pigmentima.