Active Beauty
Sve će biti u redu

Nega budućnosti.

Sve će biti u redu

Alge u kremama za kožu, zaštita od zagađenja iz životne sredine – ono što zvuči kao naučna fantastika zapravo je budućnost nege kože. I upravo je počela.

Nega kože će u budućnosti smršati: manje hemije, manje dodataka, manje sastojaka uopšte. Oni će se birati po najstrožim kriterijumima i biće veoma efikasni. Neretko dolaze iz prirode, kao na primer alge ili bakterija mlečne kiseline. I ekološki bilans se redovno popravlja kako bi se okolina sve manje zagađivala. Zato kozmetička industrija marljivo radi na novim konceptima kao što su „zero waste” ili „bring it back”.

Alge – morski čudotvorci

One su vrlo male, a mogu da budu dugačke i do 60 metara. One su zelene, a mogu da budu i crvene, smeđe ili crne. Raznolikost algi je vrlo velika, kao i bogatstvo hranjivim materijama. Kilogram algi sadrži istu količinu aminokiselina, mineralnih soli, elemenata u tragovima, vitamina i polifenola kao i 100 000 litara morske vode. Nijedna kozmetička laboratorija na svetu to ne može da proizvede. Zbog toga su svi jako zainteresovani za alge. Nije ni čudo, s obzirom na ove karakteristike. Ako uzmemo u obzir da dve trećine zemljine površine čini voda, možemo da naslutimo kakva se blaga tamo još skrivaju. Zasad su biolozi popisali 35.000 vrsta algi, oko 1000 vrsta je istraženo, a 50 se koristi u kozmetici gde obavljaju jako dobar posao.

Moglo bi da vas zanima

Nepresušna lepota 

Budući da alge mogu da prežive u ekstremnim uslovima posebno su tražene u istraživanjima za anti-age proizvode. One mogu da unište slobodne radikale, snabdeju ćelije energijom, stimulišu obnovu kolagenskih i elastičnih vlakana, a od velike su pomoći i pri obnovi ćelija. Kozmetika sa ekstraktima algi pritom daje koži određenu svežinu i zaglađenost. Brojni vitamini u algama štite kožu od spoljašnjih uticaja i deluju protiv prevremenog starenja. Algininska kiselina može da zadrži vlažnost kože i do 24 sata. Zbog vrlo dobre rastvorivosti u vodi, aktivne materije algi dobro prodiru u unutrašnje slojeve kože i tamo obavljaju svoj posao. Kad su u pitanju alge, koža definitivno profitira.

 

Doterivanje. Maska u maramici Skin active brenda GARNIER pročišćava pore pomoću crnih algi.

Mokro čišćenje. Gel za umivanje Aqua Hydro brenda ALVERDE sa zelenim algama pruža intenzivnu hidrataciju i temeljno čisti kožu.

 

 

Nega protiv zagađenja

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) 80 % stanovništva u velikim gradovima je izloženo vazduhu značajno lošeg kvaliteta. Smog, partikulati, ozon i teški metali ne deluju nepovoljno samo na organe respiratornog sistema, već sve više i na kožu. Najveći neprijatelji kože su međutim potpuno nevidljivi. Mini-čestice u vazduhu redovno prianjaju uz kožu i osim što stvaraju sivi veo, odgovorne su i za oksidacioni stres u ćelijama. Pritom dolazi i do povećanog stvaranja sebuma. Hemikalije koje se uhvate na čestice mogu da prodru i u dublje slojeve kože i prouzrokuju upalne reakcije koje ubrzavaju proces starenja. Talog na koži sprečava i nesmetano snabdevanje kiseonikom čime se usporava razmena materija, a istovremeno začepljenost i nečista koža postaju vidljive. Prve vidljive reakcije su crvenilo, svrab i male bubuljice. Dugoročno dolazi do sve bržeg propadanja kolagena i elastina.

Za sprečavanje negativnih aspekata urbanog života sada postoje kozmetički proizvodi sa efektom protiv zagađenja. I ovaj trend dolazi iz Azije gde je zagađenje životne sredine već poprimilo ekstremne razmere. Nega protiv zagađenja deluje pomoću apsorbujućih i antioksidiantnih aktivnih materija . Efikasno oslobađa kožu od taloga, jača zaštitnu funkciju, deluje protiv slobodnih radikala i tako čuva kožu od oštećenja uzrokovanih spoljašnjim faktorima. Čišćenje osnažuje kožu, a nega je štiti. U budućnosti će čišćenje lica zauzimati sve važniju ulogu u nezi kože.

 

Balea tonik za lice protiv bubuljica očistiće tvoju kožu od spoljnih uticaja i prašine. Sa salicilnom kiselinom (2%) i cinkom (0,02%) pruža dugotrajnu i dubinsku negu pora, a ujedno deluje protiv bubuljica i mitesera.

Zaštita životne sredine. Serum protiv zagađenja brenda BALEA preuzima ulogu štita i čuva kožu od partikulata, ispusnih gasova i slobodnih radikala.

 

Sapun za kosu – negujuća ulja

U nezi tela dobri stari sapun je već dostigao staru slavu, a u nezi kose taj proces je u punom jeku. Sapuni za kosu su posebni sapuni koji su tako napravljeni da čiste i kosu i kožu glave. Ovi čvrsti komadi za pranje sastoje se pre svega od biljnih ulja koja se pri proizvodnji pretvaraju u sapun.

Zapravo se samo po sadržaju razlikuju od običnog sapuna. Obični sapuni sadrže tenzide, silikone, palmino ulje i glicerin i vrlo efikasno čiste. Ipak kad bismo njime oprali kosu, rezultat bi bila suva i lomljiva kosa, jer sapuni ne sadrže nikakva negujuća ulja. Baš taj zadatak obavlja sapun za kosu. Njegovu bazu čine biljna ulja, masti koje podstiču proizvodnju pene, kao što je kokosovo ili maslinovo ulje i negujući sastojci koji kosi vraćaju prirodnu masnoću i hidrataciju, kao što je aloe vere, šea maslac ili ulja od semenki grožđa. Budući da sapuni za kosu ne sadrže više od 3-5 % čistih masti, kosa nakon pranja nije masna. Njihova blagost i sastav rešavaju različite probleme temena glave i kose.

Sa ekološkog stanovišta sapuni za kosu višestruko pobeđuju: manje hemije, manje sastojaka, manje ambalaže i značajno manja potrošnja proizvoda.

Sapun za kosu nije pogodan za ofarbanu kosu. Zbog otvorenih kutikula kosa može brzo da izgubi pigmentaciju i sjaj.

Upotreba sapuna za kosu:

  • Kao što je poznato, da bi sapun penio, potrebna mu je voda. Zato je najpre potrebno dobro pokvasiti kosu.
  • Sapun se zatim nanese direktno na mokru kosu. Ako je sapun previše suv, može da se pre pranja kose ostavi u toploj vodi nekoliko minuta kako bi omekšao.
  • Pena se umasira u koren dlake i po dužini kose, ali bez snažnog trljanja.
  • Važno je sapun dobro isprati mlakom vodom.

 

alverde čvrst šampon za kosu kokos 60g.
alverde čvrst šampon za kosu mandarina 60g.

 

Nega kože probioticima

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pozitivno utiču na ljudski organizam, posebno na creva. Tamo su uveliko zaduženi za održavanje zdrave crevne flore. Ako ona dobro funkcioniše ni ostatak organizma ne može lako da se uznemiri. Kad su creva stabilna, sprečavaju se alergije, upale i gojaznost, a profitira i koža.

Probiotičke namirnice kao što su kiseli kupus, jogurt, kefir, kimči, miso supa ili jabukovo sirće odavno su sastavni deo mnogih jelovnika. U SAD gde su probiotici pravi pravcati veliki health trend, koriste se i dodaci ishrani. A polako počinju i da se primenjuju i na koži. Iako je nega živim mikroorganizmima još uvek slabo zastupljena, to će se uskoro promeniti. Probiotici mogu da stvore zaštitni sloj koji štiti od spoljnjih uljeza, a istovremeno štite prirodnu floru kože. Koža sporije stari, može nesmetano da se obnavlja, a osim toga izgleda sveže i zdravo.

 

Izuzetno blag Neutro Roberts intimni sapun, sa prirodnim ekstraktom kamilice. Za osetljivu kožu. Neguje i čisti, štiti intimnu regiju.

Sa ekstraktom aloe vere i mlečnim kiselinama. Bez alkohola (etanola), sapuna i boja Jessa losion za intimnu negu sensitiv bez parfema je idealan za osetljivu kožu intimnog područja.

 

 

Održiva ambalaža

Važne su unutrašnje vrednosti. Ipak, u vremenima održivog načina života raspravlja se i o spoljašnosti. U oblasti kozmetike još uvek preovladava povoljna plastična ambalaža koja je laka, otporna i jednostavna za transport. Nažalost, ona se dobija iz nafte koja nije dostupna u neograničenim količinama. Sve više proizvođača ozbiljno razmišlja o održivosti i razvija ekološki prihvatljive alternative.

Tako sada postoje bočice za šampon u koje su ubačena drvena vlakna kako bi se smanjio udeo PET ambalaže. Šminka se nudi u kartonskim kutijama, u kojima se isporučuje i seme za sadnju. Postoje plastične ambalaže koje su značajno tanje, ali još uvek stabilne. Neki proizvođači nude akcije „bring it back“ u kojima se prodavnicama mogu vratiti prazne tube i boce da bi se reciklirale na odgovarajući način. Po kilogramu plastike može da se uštedi najmanje 1 litar nafte i 2 kilograma ugljen-dioksida. Dm i brend Fa prethodne godine su to uspešno pokazali, od prikupljene plastične ambalaže nakon reciklaže izrađen je dečji tobogan.

Upotreba reciklirane plastike od PET ambalaže široko je primenjiva i može da se proširi na sve oblasti. Dodatno je razvijena bioplastika koja se uglavnom proizvodi od šećerne trske pa je i biološki razgradiva. Male kozmetičke kompanije isprobavaju u velikoj meri princip „zero waste“ prema kojem se željeni proizvod u prodavnici pakuje u ambalažu po želji. I kozmetički div L’Oréal ovom veganskom linijom za negu kose „Source Essentielle” počinje sa sistemom ponovnog punjenja u odabranim prodavnicama. Osim toga, cilj tog koncpta je smanjenje emisije gasova staklene bašte, otpada po proizvedenoj celini, kao i količine vode po proizvedenoj jedinici za 60 %.

Dakle, ideja ima dosta, samo ih treba ostvariti.

 

Ambalaža od minimum 98% recikliranog materijala (bez poklopca).

Reciklaža. Pakovanje alverde hidratantnog balzama za kosu od kokosovog mleka sastoji se od 98% recikliranog materijala.