Active Beauty
Potpuna zaštita za hladne dane

Kako zaštititi telo tokom hladnih dana?

Potpuna zaštita za hladne dane

Unutra vladaju visoke temperature kancelarijskog vazduha, a napolju su temperature oko nule. Razlika doseže približno i do 30 stepeni. Koža se zimi isušuje, pa osećamo napetost i svrab uz pojavu vidljivog crvenila. U nekom trenutku prestajemo da se osećamo prijatno. Da bismo to sprečili, potrebni su nam adekvatni proizvodi za negu kože i kose tokom hladnih dana.

Kada je najbolje da se počne sa ovakvom negom?

Idealno bi bilo da ste počeli još prošle jeseni, međutim, uglavnom se događa da se prekasno setimo, odnosno onda kada je koža već dosta toga pretrpela. Generalno važi pravilo da je preporučljivo preći na negu kože koja uključuje primenu proizvoda obogaćenih lipidima kada počnemo da koristimo grejanje.

Šta je važnije: hidratacija ili masnoća?

Važno je i jedno i drugo. Najbolje je da počnete da koristite proizvode koji neguju kožu, stvaraju mastan zaštitni sloj, hidriraju i sadrže lipide i masti. Pri temperaturama ispod osam stepeni koža počinje da proizvodi loj koji gornji sloj kože čini gipkim, predstavljajući tako nepropusni zaštitni sloj. Prirodni masni zaštitni sloj kože sve se više stanjuje, a koži je pri smanjenoj vlažnosti vazduha potrebna redovna hidratacija i unos masnoća. Dobri su proizvodi za negu koji održavaju takozvani hidrolipidni sloj kože. Hidratantne kreme prikladne su za tip kože sklone dubokim porama, kao i za masnu kožu. Suvoj koži potrebna je bogata nega sa visokim procentom masnoća. Hidratantne kreme ili serumi nisu prikladni za primenu zimi jer sadrže vodu koja se na koži smrzava, i tako uzrokuje još veću štetu.

Kako da negujem kožu u pregrejanim prostorima?

Ako ceo dan sedite u zagrejanoj kancelariji, u svakodnevnu negu kože potrebno je uključiti i proizvode koji kožu ne samo što neguju, nego je i hidriraju. Kada se pri niskim temperaturama duže zadržavate napolju, najbolje je da nanesete bogatu masnu kremu jer će stvoriti zaštitni sloj na koži.

Na šta treba obratiti pažnju kod dnevne i noćne nege?

Bogata dnevna nega na bazi ulja zimi je broj jedan. Ako je koža ispucala i osetljiva, potrebno je dodatno koristiti proizvode koji sadrže sastojke efikasne u zaceljivanju rana, a to su pantenol D i aloe vera. Noću, kada je koža obnovljena, ponovno se pune njene rezerve vode. Dobra noćna krema ne bi trebalo da bude samo hidratantna, nego da sadrži i aktivne supstance koje vežu vodu, poput uree ili hijaluronske kiseline. Negujuća ulja poput ulja avokada i noćurka ovde će pronaći pravu primenu.

Da li zimi treba prestati sa pilingom kože?

Prestati ne, samo značajno smanjiti i koristiti blagi piling za telo. Dovoljno je svake ili svake druge nedelje. Ako imate hrapavu kožu s područjima prekrivenim crvenilom, piling može još više da naruši prirodni zaštitni sloj kože. Bolje je da koristite maske koje neguju lice, a ujedno hidriraju kožu.

Kupka ili tuš?

Ako imate preosetljivu kožu, svakako bi trebalo da prilagodite dnevnu proceduru čišćenja kože godišnjem dobu. Idealni su nežni losioni za čišćenje i sredstva za odstranjivanje šminke koji sadrže sastojke delotvorne u ublažavanju nadražaja i umirivanju kože, poput aloe vere ili kamilice. Nije preporučljivo koristiti parfemisane gelove i tonike koji sadrže alkohol. Treba biti oprezan i pri korišćenju sapuna u zimskim mesecima jer dodatno isušuju kožu. Voda ne hidrira kožu, a isparavanjem se ona samo još više isušuje. Proizvodi za čišćenje koji ostavljaju mastan trag mogu da spreče gubitak vode. Proizvodi sa aktivnim susptancama kao što su glicerin, urea ili ceramidi štite kožu od isušivanja.

Mali savet: gotovo ništa ne zvuči primamljivije od tople kupke tokom hladnih godišnjih doba. Postoji pravilo da je bolje birati hidratantne gelove za tuširanje s visokim procentom kreme i ulja. Zatim kožu treba snabdeti hranljivim supstancama, a optimalna su u ovom slučaju ulja za kupanje i tuširanje sa bademom, jojobom ili pšeničnim klicama. Ako ne želite da se odreknete vruće kupke, dobro će vam doći odgovarajući proizvodi za kupku koji sadrže hranljive supstance koje ostavljaju masne tragove. Mali savet: što je voda toplija, to će se koža više isušivati. Kako ne biste oštetili kiseli zaštitni sloj kože, nakon kupke nemojte potpuno da se osušite peškirom, nego njime samo nežno tapkajte po površini kože. Iako ćete tako uživati samo na pola, koži će biti draže. Masni losioni ili ulja za telo su odlični za dnevnu negu. Pri nanošenju pripazite samo da ne zaboravite suve delove kože na laktovima, kolenima, vratu i dekolteu. Ali ne preterujte sa kremom. Proizvode koje zimi koristite kao glavne za negu kože, uvek treba da nanesete sa merom, odnosno s posebnim ciljem jer u suprotnom može da se desi da koža „zaboravi“ sama da reguliše nivo vlažnosti.

Da li je istina da kožu i zimi treba da štitimo od UV zračenja?

To je tačno u svakom slučaju. To posebno važi kada se bavimo skijanjem, sankanjem, klizanjem ili drugim zimskim radostima na otvorenom. Sneg reflektuje sunčeve zrake i pojačava efekat. Pri zadržavanju u planinama sunce je bliže koži nego inače i brzo može izazvati opekotine od sunca. Koža je zimi krajnje osetljiva zbog čega je čak i tokom hladnih dana potrebno koristiti posebne kreme za sunčanje za zimsku sezonu (SF 30). One dodatno štite osetljivu kožu od hladnoće i isušivanja.

Oprez: lako se zaboravlja na usne koje imaju posebno osetljivu strukturu i sklone su opekotinama.

 

Šta je posebno u kremama koje se nanose tokom određenih zimskih meseci?

Kreme za hladne zimske dane posebno su bogate jer sadrže visok procenat ulja i voska, a uglavnom je reč o takozvanoj emulziji sastavljenoj od ulja i voska. Pritom im samo ime ukazuje na efekat hlađenja koji se oslobađa pri nanošenju kreme. Ovi proizvodi su idealni za jako osetljivu kožu. Dodatni procenat masti je efikasno sredstvo protiv hladnoće i vlage. Pčelinji vosak koji krema sadrži ubrzava regeneraciju suve kože, smanjuje osećaj napetosti i crvenilo. Ako imate jako crvenilo, možete slobodno svaki dan da koristite ovu kremu. Ako ste skloni mešovitoj koži, kremu ne trebalo da nanosite češće od jednom nedeljno. Posebno debeo sloj kreme štiti kožu i na skijanju. Ostatke kreme odstranite pre nego što nanesete proizvode posle skijanja.

Zimi je potrebno posebno obratiti pažnju na područje oko očiju. Tanka koža ispod očiju je još više izložena suvom i hladnom vazduhu u odnosu na ostatak lica. Potrebna joj je bogata nega. Kremu nanesite na tufere i položite na očne kapke, pa ostavite tako nekoliko minuta.

Ruke su vam neprestano grube? Šta može da se učini protiv toga?

Imate grubu i ispucalu kožu na rukama koja podseća na šmirglu? Dugoročno gledano, stanje neće popraviti ni tople rukavice ni desetominutno utrljavanje kreme. Dobar zaštitni sloj koži stvara redovna primena krema za ruke obogaćenih ureom, a od pomoći će biti i maske za ruke. Nanesite obogaćenu kremu, a potom ruke uvijte trajnom prozirnom folijom. Tako će se stvoriti toplota koja aktivnim supstancama omogućuje dubinsko prodiranje u kožu koje je čini otpornijom na spoljašnje uslove.

Proizvodi za hladne dane

Dodatno: Njega kose zimi

9 saveta za negu kose zimi

Ni naša kosa se ne snalazi dobro sa dugotrajnim promenama temperature, zbog čega vam predstavljamo nekoliko saveta za zimu koji će pomoći da vaša kosa i teme dobro podnesu hladna godišnja doba. Evo kako možete da prilagodite rutinu nege tokom hladne sezone:

1.osnovna predispozicija za lepu kosu je ispunjena već pri pranju, češljanju i sušenju kose. Koristite samo mlaku vodu i blage šampone koji obilno hidriraju kosu. Uvek se potrudite da temeljno isperete kosu jer neisprani ostaci čine da izgleda kao da je masna.
2.blaga sredstva za pranje kose ili šamponi za bebe neguju i hidriraju suvo teme.
3.pre nanošenja proizvoda za stajling uvek nanesite sprej za zaštitu od visokih temperatura, posebno kada koristite peglu za kosu ili električni uvijač za kosu.
4.feniranje: kosu sušite na suvom vazduhu što je češće moguće. Ako već morate da fenirate kosu, onda probajte to da uradite u što je moguće kraćem vremenskom periodu.
5.kosu pripremite za sušenje odmah nakon pranja.
6.strujanje vazduha fena za kosu isušuje kosu. Ako svojoj kosi dvaput nedeljno priuštite masku za negu, već ćete mnogo učiniti za nju.
7.nakon pranja kose preporučljivo je po dužini i na krajeve naneti malo ulja za kosu i dobro ga utrljati. Tako intenzivno negujete suvu kosu i pružate joj savršen sjaj.
8.ako kosu držite skupljenu u rep, smanjićete opasnost od ispucalih krajeva koje uzrokuje hladno godišnje doba. Puštena kosa može da se ošteti ako je nosimo ispod kragne kaputa ili šala.
9.zimi često nosimo kapu. Kapu stavite na glavu tek kada se kosa potpuno osuši kako bi delovala lepo i negovano. Tako ćete izbeći neuredan izgled kose i smanjiti opasnost od ispucalih krajeva.