Menu

Zaboravite na masnu kosu: pet saveta koji uvek funkcionišu

Uz ove savete stručnjaka vaša kosa će garantovano duže ostati sveža.

Home » Lepota » Nega » Zaboravite na masnu kosu: pet saveta koji uvek funkcionišu - 01.2021

Često pranje nije rešenje za kosu koja se brzo masti, naprotiv. Naredni stručni saveti i predlozi za frizure biće vam od koristi!

Iako živimo u vremenima rada od kuće i socijalne distance, svežina kose jednostavno čini da se osećamo dobro. Međutim, tek što ste oprali kosu, ona je ponovo masna? Nema sumnje da vam to ide na živce! Zato smo se raspitali kod dm-ovih stručnih saradnika i donosimo vam njihove savete kako da kosa i koža glave ponovo budu u ravnoteži. Ako ste u žurbi, ponudićemo vam nekoliko brzinskih trikova i preporučiti frizure za masnu kosu.

Zašto mi je kosa masna?

Uzrok masne kose uglavnom je prekomerna proizvodnja sebuma kože glave. Dobra strana ovoga je to što prirodna masnoća održava našu kosu zdravom i sjajnom. Ipak, veoma masna kosa može da bude frustrirajuća na duže staze. Šta možemo da učinimo? Možemo polako da vratimo proizvodnju sebuma u normalno stanje.

 

Šta možemo da učinimo za problem s masnom kosom?

Pravilna ishrana:

Da, zdrava i uravnotežena ishrana ima uticaj na čitavo naše telo, pa tako i na kožu (glave) i proizvodnju sebuma. Životne namirnice koje se uglavnom sastoje od rafinisanih ugljenih hidrata, masti ili šećera, podstiču proizvodnju masnoća na koži. Zato izbegavajte prerađenu hranu što je češće moguće!

Odgovarajući šampon:

  • Pri kupovini obratite pažnju na tip kose i izbegavajte nadražujuće sastojke:
   • Silikoni opterećuju kosu i ostavljaju tragove na osetljivoj koži glave tako da lojne žlezde na kraju proizvode više ulja. Na spisku sastojaka oni se obično završavaju na „-kon“ ili „-konol“.
   • Tenzidi i sulfati kao što je „natrijum lauret sulfat“ nadražuju i isušuju kožu glave tako da se ponovo podstiče proizvodnja sebuma. Tenzidi se takođe nalaze u mnogim šamponima prirodne kozmetike kao „natrijum koko sulfat“.
   • Parabeni (konzervansi) i mirisi takođe nepotrebno nadražuju kožu pa, pored masne kože glave mogu da izazovu i alergije.
  • Preporučujemo da izaberete blage i hidratantne šampone koji ne nadražuju kožu glave i dovoljno su nežni da teoretski možete da ih koristite svakoga dana.

  Šamponi sa limunskom travom odlično pomažu da se koža glave vrati u ravnotežu. Nana revitalizuje, stvarajući osećaj svežine i blagog hlađenja na koži glave, a površina kose dobija divan sjaj.

  • Brzi savet: Stavite šampon u frižider, to povećava osećaj svežine!

Pravilno pranje:

 • Sada već skoro svi znaju da hladna voda ima svojih prednosti. Pokušajte zato da kosu perete hladnijom vodom. Pore se skupljaju na hladnoći i koža glave se sporije masti.
 • Ako ne možete da perete kosu hladnijom vodom, evo jednog trika: na kraju tuširanja pređite hladnijom vodom kratko preko glave.
 • Ne perite kosu previše često. Ovo na početku može da bude zaista teško, ali isplati se – obećavamo! Idealno bi bilo da kosu perete samo jednom do dva puta nedeljno, preporučuju stručnjaci. Koža glave je osetljiva i neće se promeniti preko noći. Uz prilagođenu negu, kožu glave ćete vratiti u ravnotežu za nekoliko nedelja ili možda čak meseci. Ukoliko je neophodno, češće perite samo kosu u repu ili na temenu.
 • Pravilno pranje: na koren kose stavite samo malo šampona – ne trljajte kosu o kožu glave, već pravite lagane kružne pokrete na koži glave.

Pravilna upotreba kondicionera / regeneratora za kosu:

 • Regenerator ili masku ne stavljajte na koren kose, već ove proizvode nanosite od sredine dužine kose naniže.
 • Tajni savet za intenzivnu negu nežne kose, a da ona pri tome sačuva volumen: obrnuto pranje kose (Reverse Hair Washing)! Veoma je jednostavno: nanesite regenerator ili masku PRE pranja na kosu osušenu peškirom, ostavite da deluje, a zatim isperite šamponom.

Pravilno stilizovanje:

 • Odgovarajuća četka čini čuda: umesto prirodnih četaka za kosu (koje raspoređuju sebum kože glave po čitavoj dužini kose), preporučuje se da koristite plastične četke.
 • Čuvajte se suvišne toplote: pravilno sušenje kose je nešto što se uči. Najbolje bi bilo da kosu uopšte ne sušite fenom, a ukoliko to činite, vazduh treba da se kreće kroz kosu od dole prema gore.
 • Nakon pranja izbegavajte upotrebu proizvoda za negu koji sadrže silikone ili ulja.
 • Iako je to teško, pokušajte da ne dodirujete kosu previše često, jer tako širite sebum kože glave po čitavoj kosi.

Frizure za masnu kosu

U redu, iako se trudimo da se hranimo zdravo, koristimo blage proizvode za negu kose i pravilno je peremo, ponekad smo u žurbi i potrebno nam je rešenje. Predlažemo vam tri frizure „spasiteljke“:

 • Na koren kose stavite stilizovanu traku ili maramu. One će za tren oka sakriti najmasnije delove kose.
 • Začešljajte svu kosu i vežite je u konjski rep – zalizana „sleek“ frizura odličan je izbor! (Sleek Look on fleek!)
 • Provereni recept (oldie, but goldie): suvi šampon apsolutno je neizbežan kada stvari treba da se odvijaju brzo. Najjednostavniji su suvi šamponi s malo boje, jer posle njegove upotrebe ne ostaju beli tragovi na kosi. Za sve plavuše među nama često je dovoljan i bebi puder!
Prema gore
OKViše informacija