Active Beauty
Gubitak kose: šta da radite ako gubite kosu zbog stresa?

Problemi s kosom

Gubitak kose: šta da radite ako gubite kosu zbog stresa?

Oni koje zadesi taj problem u početku budu u šoku kada kosa krene da opada više nego obično a teme glave se „zabeli“. U toj situaciji postavljaju se mnoga pitanja: može li gubitak kose u stvari da bude izazvan stresom? Šta je najbolje da učine oni koje zadesi taj problem da bi sprečili dalji gubitak kose? Postoje li mogućnosti lečenja? Dermatološkinja objašnjava.

Odgovaramo na najvažnija pitanja o gubitku kose koji ima psihološke uzroke:

Dr Birgit Hantih-Hladik specijalistkinja je dermatologije i vodi svoju specijalističku ordinaciju za kožne i venerične bolesti u Halajnu (u Salcburgu) od 1998. godine. Za Active Beauty dr Hantih-Hladik odgovorila je na najvažnija pitanja o psihološki uslovljenom gubitku kose.

1. Kakve psihološke uzroke može da ima gubitak kose?

„Psihološki stres može da izazove gubitak kose. Stres može da promeni ciklus kose i time podstakne gubitak kose“, objašnjava dr Hantih-Hladik. „Oni koje problem zadesi tada se nalaze u začaranom krugu. Primećuju da im kosa sve više opada i to kod mnogih izaziva dodatni stres. To opet može da vodi do daljeg gubitka kose.” Gubitak kose s psihološkim uzrocima pogađa i žene i muškarce.

2. Šta da radite ako gubite kosu?

Kada kosa opada, svakako treba da konsultujete dermatologe. Koristeći najnoviju dijagnostiku i analizu kose u laboratoriji, oni mogu tačno da utvrde šta je uzrok opadanja kose, a zatim da se ciljano pozabave problemom. „Da bi se započela prava terapija, preporučuje se provera mikronutrijenata, određivanje ukupnog proteina i analiza aminokiselina i metabolizma lipida“, objašnjava dr Hantih-Hladik. Zatim se pravi odgovarajući plan terapije na osnovu nutritivnog statusa kose.

3. Kako nastaje psihološki uslovljen gubitak kose?

U slučaju gubitka kose koji ima psihološke uzroke, prirodni ciklus kose biva poremećen. Hormoni stresa iritiraju folikule kose i dovode do upale. Faza rasta kose prerano se prekida. Normalan ciklus kose se skraćuje i vlasi opadaju pre vremena.

4. Šta je gubitak kose kružnog oblika?

Kružni gubitak kose (Alopecia Areata) često je izazvan akutnim stresom. Gubitak kose javlja se tokom faze njenog rasta: sinteza proteina iznenada prestaje ili se odvija samo u maloj meri. Ovim se smanjuje sadržaj keratina u kosi i dolazi do njenog lomljenja. Kružni gubitak kose je „autoimunološki izazvan gubitak kose koji ima genetske predispozicije“ (10–25%).

5. Šta pomaže kod gubitka kose koji ima psihološke uzroke?

Oslobađanje od stresa

Kod gubitka kose s psihološkim uzrocima važno je prvo otkriti šta izaziva stres, a zatim eliminisati taj faktor. Da biste se oslobodili stresa, ono što pomaže su, recimo, pauze radi opuštanja, svesno upravljanje svojim vremenom u pogledu određivanja proriteta, zapisivanje onog što vas brine u dnevnik ili podrška psihologa. „Tehnike opuštanja poput vežbi disanja, mentalne tehnike kao što su autogeni trening, meditacija ili joga takođe su se pokazale korisnim. Dovoljno sna je isto tako važan faktor da bi se smanjio opšti nivo stresa.”

Test mikronutrijenata: utvrdite i nadoknadite nedostatke

Nedostatak hranljivih materija takođe podstiče gubitak kose. Zbog toga se koristi mikronutritivni test krvi, da bi se utvrdilo da li postoji neki nedostatak. Posebno su vitamin B12 (u slučaju veganske ishrane mora da se uzima kao dodatak ishrani), vitamin B3, vitamin C, gvožđe i cink od vitalnog značaja za kosu. Pored toga, obavlja se analiza ukupnog proteina i aminokiselina. Sve što nije u dovoljnoj meri zastupljeno u krvi, pacijentu se daje u obliku tableta ili infuzijom. Na taj način se nadoknađuju ustanovljeni nedostaci mikronutrijenata.