Active Beauty
Koje simptome razvijamo kod celijakije? U razgovoru s dijetetičarkom
Tekst: Eva Terler

Zdravlje crijeva

Koje simptome razvijamo kod celijakije? U razgovoru s dijetetičarkom

Mnogi ljudi sa simptomima celijakije očajni su i pitaju se šta mogu da jedu ako zasta boluju od ove bolesti. Pitanje dijagnoze celijakije takođe zaokuplja mnoge, što je posledica činjenice da celijakija obično nema klasične simptome, poput proliva i bolova u stomaku. Naša stručnjakinja Eva Terler približava vam ovu složenu temu.

Sve o celijakiji​

Dijetetičarka Eva Terler član je Austrijskog udruženja za celijakiju. Nudi dijetetske savete, pomaže oko pitanja o ishrani i održava online seminare o ishrani. Odgovarala je na naša pitanja o celijakiji i njenim simptomima.

1. Šta je celijakija?

Celijakija je bolest tankog creva. Zasniva se na doživotnoj intoleranciji na gluten koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i njihovim derivatima i hibridima, kao što su, na primer, spelta, nezrela spelta, horasanska pšenica (kamut), pšenica einkorn i pšenica emer. Ova netolerancija izaziva oštećenje sluzokože u tankom crevu, usled čega dolazi do propadanja crevnih resica koje su vrlo važne za apsorpciju hranjivih materija iz hrane u krv. Zbog toga je telo nedovoljno obezbeđeno hranjivim materijama. Javljaju se simptomi različitih deficita i loše varenje.

2. Koja je razlika između celijakije i intolerancije na gluten?

Verovatno se u ovom slučaju misli na osetljivost na pšenicu. Biomarkeri u tom slučaju još nisu prisutni za postavljanje dijagnoze. Uzrok osetljivosti verovatno su inhibitori tripsin amilaze u žitaricama, a ne gluten, koji mogu izazvati mnogo više problema s varenjem, ali i s glavoboljama, bolovima u zglobovima, s osipom kože, konfuzijom, pa čak i depresijom.

3. Može li celijakija da postane opasna?

Ne, tako daleko ne možemo da idemo, ali ako se osobe koje pate od celijakije ne pridržavaju bezglutenske dijete, zbog nedostatka unosa hranjivih materija mogu da se razviju druge bolesti kao što su: anemija izazvana nedostatkom gvožđa, osteoporoza, itd. Međutim, prema nedavnim studijama, rizik od razvoja raka tankog creva prilično je nizak i kada se ne pridržavate dijete.

4. Koji su tipični simptomi celijakije?

Tipični simptomi poput masivnog proliva i gubitka telesne težine danas se retko javljaju (čak i kod male dece), pri čemu dve trećine pacijenata nemaju nikakve ili imaju samo manje simptome u gastrointestinalnom traktu. Najčešći simptomi celijakije su: nadutost, nepravilna stolica, bolovi u stomaku, bolovi u mišićima, zglobovima, glavobolja, itd. Kod dece može da stagnira rast ili da dođe do gubitka težine. Mnogi pacijenti imaju nedostatak gvožđa ili minerala. Budući da su simptomi vrlo raznoliki, proces postavljanja dijagnoze neretko je dugotrajan.

5. Sumnjam na to da imam simptome celijakije. Kome da se obratim i koja je dijagnoza celijakije?

Idealno bi bilo posavetovati se sa specijalistom iz područja gastroenterologije. Najpre moraju da se odrede antitela u krvi specifična za celijakiju (antitela na transglutaminazu i ukupni nivoi IGA). Ako su pozitivna, potrebno je uraditi gastroskopiju s biopsijom tankog creva kako bi se potvrdila dijagnoza kod odraslih. Uzorcima sluzokože tankog creva utvrđuje se postoji li ova tipična atrofija resica kod celijakije. Kod dece se pod određenim kriterijumima gastroskopija može i preskočiti.

Vrlo je važno izbegavati bezglutensku dijetu pre pregleda kako bi rezultati bili verodostojni.

6. O čemu treba da vodite računa u pogledu ishrane ako imate dijagnostikovanu celijakiju?

Oštećenje creva potpuno se povlači uz strogu bezglutensku dijetu, što omogućava potpuno ozdravljenje. Ipak, ceo život ćete morati da nastavite da se pridržavate bezglutenske dijete. Vrlo je važno da koristite sertifikovane bezglutenske proizvode: brašno, hleb, peciva, testeninu i sve ostale zamenske proizvode bez glutena. Sertifikacija se zasniva na preciznim smernicama (AOECS standard). Ova hrana i proizvodi mogu da se prepoznaju po međunarodnom simbolu za prehrambene namirnice bez glutena s pripadajućim registracionim brojem. Sertifikovani proizvodi bez glutena dostupni su i u dm drogerijama. Sada postoji bezglutenska zamena za svaku hranu koja sadrži gluten. Nadalje, proizvodi se sve više bezglutenskih celovitih žitarica i organskih proizvoda, a profil hranljivih materija znatno se poboljšao.


Međunarodni simbol bez glutena za sertifikovanu hranu bez glutena

7. Šta biste savetovali osobama s celijakijom?

Važno je da u trenutku postavljanja dijagnoze dobijete precizne informacije o kliničkoj slici i o doživotnoj bezglutenskoj ishrani. Zato organizujemo informativne događaje kao što je naša velika godišnja konferencija, ali i redovne internet seminare o ishrani za obolele, jer, nažalost, postoji mnogo dezinformacija na internetu i društvenim mrežama o celijakiji i ishrani bez glutena. Naročito poslednjih godina primećujemo da je neizvesnost među obolelima vrlo velika. Takođe sarađujemo s lekarima specijalistima za celijakiju i rado ćemo proslediti kontakt-podatke ako je potrebno.