Možda ne vidite sebe kao entuzijastu za zimske sportove jer ne idete na skijanje ili hodanje na krpljama – još ne: jer skijaško trcanje moglo bi da postane vaš omiljeni sport.

Pet razloga da idemo na skijaško trcanje:

1. Skijaško trcanje kao nordijski trening za celo telo

Pitate se koliko je naporno skijaško trcanje? Skijaško trcanje je zimski sport koji angažuje citavo telo i kojim optimalno možete da vežbate izdržljivost. Pored toga, ruke i noge vežbaju se kako tokom klasicnih kretnji skijaškog trcanja tako i tokom spusta. Potrebna je dobra kondicija da bi se glatko klizilo preko staze. Dakle, ne treba potceniti efekat vežbanja zimskih sportova. Svako ko se cesto bavi skijaškim trcanjem trebalo bi da obrati pažnju na odgovarajuci unos hranljivih materija. Posebno na pocetku, kao posledica neuvežbanih pokreta, može da nam se desi upala mišica.

2. Zdrav zimski sport

Koliko je zdravo skijaško trcanje? Dobrodošla promena nakon kancelarijskog posla i neophodna aktivnost za zdravlje: kretanje na svežem vazduhu i upijanje sunceve energije posebno su zimi važni za jacanje imunološkog sistema. Upravo zbog toga što zimi dobijamo daleko manje sunca, nivo vitamina D opada. Tada je skijaško trcanje prava stvar. Takode je dobro za naš imunološki sistem: monotono kretanje omogucava nam da se opustimo od posla i u kombinaciji s vremenom provedenim na svežem snegu u prirodi smanjuje stres. To je još jedna korist za naš imunološki sistem zimi.