Active Beauty
Biće to prava svečanost! Deset ideja za pripremu jela za opuštene praznike
Tekst: Sandra Steindl, Carolina Mödlhamer

Praznična jela

Biće to prava svečanost! Deset ideja za pripremu jela za opuštene praznike

Hrana će biti ukusna, ali dok domaćini sednu za sto, splasnuće njihov apetit i želja za uživanjem u prazničnoj tradiciji. Dobre vesti: uz malo planiranja, lako možete da izbegnete kuhinjski stres tokom praznika. Evo naših deset ideja za pripremu jela koje će upotpuniti vašu trpezu.

Ideje za pripremu jela: predjela

1. Tartar od lososa
Mnoga predjela mogu da se pripreme tako što samo treba da ih poslužite – klasika su hladna predjela poput tartara od lososa. Mariniran i ukrašen, poslužen u malim, lepim čašama, spreman je za konzumaciju, a još boljeg ukusa biće ako nekoliko sati odleži u frižideru.

2. Supa s karijem i spanaćem
Da li je supa prikladna za posluživanje za novogodišnju večeru? Mi mislimo da jeste! Supu možete da skuvate nekoliko dana ranije, pa čak i da je zamrznete. Supa od leblebije i spelte je naša preporuka.

3. Salatni dresing
Dresing od sirćeta i ulja u staklenim flašama ili teglicama za džem može da se čuva u frižideru nekoliko dana – to će vam skratiti vreme pripreme salate za goste.

Ideje za pripremu jela: glavno jelo

4. Mariniranje mesa
Za prazničnu večeru obično se za glavno jelo sprema meso. Ali ako želite da je sami pripremite za termičku obradu, nemojte to da radite tog dana. Otkošćavanje, čišćenje, sušenje, mariniranje – sve to možete da radite dan ranije. Nadev treba da držite u frižideru.

5. Ljubičasti kupus
Dinstani ljubičasti kupus jedan je od priloga koji tek posle nekog vremena razvije svoj „pravi“ ukus. To je i razlog više da ga pripremite unapred. Možete da ga čuvate u frižideru nekoliko dana, jer se lako podgreva.

6. Krompir
Ukoliko kao prilog planirate da poslužite pržene krompiriće, veliku prednost dobićete ako oljuštite i isečete krompir veče pre. Kako krompir preko noći ne bi promenio boju, stavite ga u posudu s hladnom vodom.

7. Varijacije lisnatog testa
Lisnato testo može da se puni na razne načine, što ga čini idealnim za vegetarijansko ili vegansko jelo. Lisnato testo odlično je kada se poslužuje toplo, ali i hladno kao međuobrok. Ukusno punjeno testo (na primer, s fetom i bundevom ili drugim zimskim povrćem) možete da zamrznete u porcijama i prema potrebi odmrznete.

Dodatni savet: na dm.rs pronaći ćete veliki izbor sosova i začina za oplemenjivanje glavnih obroka.

Ideje za pripremu obroka: desert

10. Čokoladni mus
Kao i predjelo, i desert treba da odaberete tako da se njim ne morate baviti tokom dana. Za to su idealne hladne poslastice poput musa od čokolade, koji ne mora da se podgreva u rerni i može da se posluži direktno iz frižidera. PS: uz pomoć „belanaca“ napravljenih od isceđene vode leblebija, čokoladni desert možete jednostavno da pripremite u veganskoj varijanti.